Реклама / Ads
11| 7200 |28.07.2013 НОВИНИ

3 млн бутилки фалшив алкохол изпити на морето

.
Знаеш ли с какво се наливаш?...
Около 3 млн бутилки е фалшивият алкохол, който е погълнат от началото на туристическия сезон досега. Туристите няма как да контролират какво им наливат в кръчмите, баровете и кафенетата в курортите.
 
Това улеснява собствениците на заведения, които често пробутват домашни спиртни напитки, както и такива, произведени в нелегални бази. „Сивият сектор” в производството на всякакви видове алкохол удря не само държавата с невнесени акцизи, ДДС и данъци, но и редовните производители. Законните изби се принуждават да извършват собствени разследвания и да подават сигнали в полицията, съобщиха за Фрог нюз хора от бранша. От началото на летния сезон до момента не са провеждани почти никакви акции срещу нелегалните производители, жалват се тези, които искат почтено да правят бизнес със спиртни напитки. Според тях от няколко години, по време на управлението на ГЕРБ, всякакви нелегалн спиртоварни бълвали водка, ракия и уиски, но никой не ги закачал, защото си плащали на служители от контролните органи. От контролните институции обаче се канели следващата седмица да стартират кампания за проверка на заведенията и алкохола в тях.
Поне 7 млн. бутилки алкохол са изпили туристите по родното Черноморие от началото на сезона. Изчислението е направено върху консумацията на почиващите в курорта Слънчев бряг. Там в момента почиват над 300 000 туристи, съобщава „Телеграф“. Ако всеки турист изпива по 100 грама твърд алкохол на ден, това прави около 30 тона само в Слънчев бряг. Всъщност количеството е много повече, защото няма статистика за консумацията в хотелите, предлагащи ол инклузив. Това прави поне 50 тона на ден около 1500 тона алкохол за месец.

Дори да приемем, че в останалите курорти по Черноморието се консумира два пъти по-малко пиячка, пак излиза, че в най-посещаваните дестинации само за месец се изпиват доста над 5000 тона, което прави около 7,5 млн. бутилки от по 750 грама. От тях приблизтелно 40 на сто са от „сивия сектор”.
Миналата година полицаи засекли в село в Северното Черноморие цех за нелегален алкохол, в който етикети лепели роднини на кметицата. Тя пък, вместо да сигнализира за незаконното произвоство, помагала в транспорта. Съставен е само протокол, защото собственика на помещението обяснил, че цялото пиене било за нуждите на семейството му.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6062 |11.07.2013 1.84 промила алкохол имал шофьорът на таксито-убиец . 2| 6008 |26.06.2013 Тримата удавени край Кранево май пили алкохол . 46| 5906 |17.06.2013 Димки и бутилки хвърчат към централата на "Атака" . 19| 5455 |08.06.2013 Около 350 000 в България са алкохолно зависими

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads