Реклама / Ads
4| 5052 |04.07.2014 НОВИНИ

С 3 млн.ще струват повече новите парламентарни избори

.
Двоен разход за избори ще направи държавата тази година заради извънредният парламентарен вот. Евроизборите на 25 май са стрували точно 23 милиона 886 хиляди лева. Това е с близо 3 милиона повече отколкото са ни стрували парламентарните избори миналата година, съобщи bTV.
 

Причината е в Изборния кодекс, който предвижда пари от бюджета за медийни пакети за кандидатите, както и повече пари за възнаграждения в избирателните комисии. А според ЦИК предсрочните избори ще са още по-скъпи - минимум 24 милиона. Така общо за годината държавата ще трябва да изхарчи поне 47 милиона и 772 хиляди лева.

Според постановленията на Министерския съвет от март 2013 и април 2014 година, цената на изборите у нас се вдига. Повечето от депутатите смятат, че тази тенденция ще се запази и на предстоящия вот. „Определено ще бъдат повече, защото за евроизборите се работи за национална листа на всяка партия, а сега ще има за всяка област отделни листи и най-малкото от чисто техническа гледна точка ще бъдат повече”, посочва Цвета Караянчева.

Според други обаче, оскъпяването не е задължително. „Не би трябвало да струват повече, въпросът е, че ще има разстройване на икономиката от изборите, смята Румен Гечев. От ЦИК са категорични - предстоящият вот ще е по-скъп – основно заради по-дългите бюлетини. Разходите за проверка на подписките също са по-големи.

„В чужбина ще бъдат открити доста по-голям брой секции. И при медийните пакети ще има увеличение, тъй като се предполага, че ще има по голям брой партии коалиции и независими кандидати”, казва Александър Андреев. И въпреки че сумите са големи, в парламента има единодушие, че те трябва да бъдат дадени. От Централната избирателна комисия пък обясниха още, че вече са в готовност да започнат работа.

Колко точно ще струва вотът, ще реши служебното правителство, което ще започне работа на 6 август. Парите за изборите ще дойдат от държавния бюджет, въпреки че не са били предвидени при изготвянето му. Средствата за кампаниите обаче, ще са за сметка на партийните каси. Те вероятно също ще са доста по-скъпи, тъй като и кандидатите, и агитационните материали ще са много повече.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5286 |17.06.2014 Повече от 4 часа КСНС заседава . 25| 5333 |06.06.2014 Мира Радева: Местан иска повече власт от БСП . 34| 5371 |05.06.2014 Т. Ерменков: Не сме толкова богати; 30 млн. струват нови избори . 17| 5696 |31.05.2014 Повече бира и усмивки, призова нашата бразилска Дилма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads