Реклама / Ads
1| 6616 |13.01.2011 НОВИНИ

30 града в страната имат проблем със замърсяването на въздуха

.
Нона Караджова
Изпълнителният директор на Агенция по околна среда Ваня Григорова съобщи, че 57% от гражданите живеят в замърсени с фини прахови частици райони.
 

Най-голям е този проблем в София и Пловдив, като основно това се дължи на интензивния автомобилен трафик. Екоминистърът Нона Караджова отбеляза, че проблеми с нивото на фини прахови частици във въздуха има в 30 града в страната. Тя очаква до края на март кметовете да представят програми за справяне с проблема. В България се е увеличил процентът на населението, който е изложен на нива на замърсяване на въздуха над допустимите норми. 3% от гражданите живеят при високи нива на серния оксид. Само 4% населението живеят при нива на озон над допустимото. Наблюдава се силно изразена тенденция за нарастване на урбанизирани територии и се засилва фрагментацията по отношение на териториите.

Негативна и опасна тенденция е промяната на предназначението на земите, като този процес продължава. България води класацията по количество депонирани отпадъци в ЕС - над 90% от всички отпадъци се депонират. Тя отбеляза, че се наблюдават увеличаване на годишните валежи в повечето райони на страната и на честотата на екстремните метеорологични и климатични явления. България поддържа средното ниво на емисии на страните членки на ЕС. 1988 г. е базова година, като тенденцията до 2008 г. е на намаляване на количеството парникови газове. Общо в ЕС най-големите източници на вредни емисии са Германия с 19%, Великобритания с 13%, а България емитира едва 1,5% от общото количество парникови газове. България обаче, е с най-висока енергийна интензивност от страните-членки на ЕС, като това представлява рисков фактор за националната конкурентоспособност, обясни Григорова. Към 2007 година в България използването на ВЕИ е малко под средното за ЕС, като 95,9% от електрическата енергия от ВЕИ е от ВЕЦ.

Днес в Изпълнителната агенция по експертът от европейската агенция по околна среда Томас Хенрикс официално представи четвъртия доклад на Европейската агенция по околна среда "Европейската околна среда: състояние и перспективи - 2010". Според годишния доклад на агенцията по околната среда през 2009 емисиите на Съюза са били със 17% по-малко спрямо 1990 г. Въпреки това загубата на местообитания, прекомерният улов на риба и ефикасното използване на ресурсите по отношение на храната и горивата остават проблемни области. Между 1990 година и 2008 година емисиите в транспорта в ЕС са се повишили с 24%. В доклада се констатира също така, че замърсяването на водата и въздуха в 27-те държави-членки е намаляло, макар че е налице загриженост относно качеството на въздуха и водата в градските райони. Очаква се целта за спиране на процеса на загуба на биологично разнообразие до 2010 г. да не бъде постигната, поради интензивното земеползване, загубата на местообитания, прекомерния улов на риба в ЕС. Въпреки това, в доклада се признава, че проектът "Натура 2000", (който включва една пета от всички земи в рамките на Европейския съюз), се отразява положително на околната среда. От Агенцията отбелязват, че политиката сама не спре или обърне екологичните тенденции, а е необходимо да се повиши броя на гражданите, решени да намалят своето въздействие върху околната среда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4990 |13.01.2011 Работодатели и синдикати нищят проблеми в БДЖ . 7| 8409 |10.01.2011 Академици и министри нищят проблемите на БАН . 2| 5158 |06.01.2011 Н. Младенов: Проблемите за Шенген ще се решават вътре . 54| 5231 |03.01.2011 Н. Нейнски: Досиетата са проблем за бъдещето на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads