Реклама / Ads
1| 7469 |02.09.2012 НОВИНИ

30 хил. лв. санкция за фонтана пред Народния театър

.
Санкция от 30 000 лева ще отнесе общинската фирма ВиК за това, че забави ремонта на емблематичния фонтан пред Народния театър с повече от 3 месеца и остави цяло лято без прохлада хиляди столичани, отдъхващи в центъра на София.
 

Парите ще бъдат удържани от крайната сума, която ще плати общината на фирмата, след като обектът бъде тези дни окончателно приет, обеща зам.-кметът  Ирина Савина.

„Не очаквам да обжалват неустойката, макар че имат право“, допълни тя.

Проверка на „Преса“ показа вчера, че ремонтните дейности най-после са приключили. Успешно са минали и 72-часовите проби на съоръжението.

ВиК сложиха огражденията на фонтана и го „скриха“ от софиянци още през март. В началото на април от общината заявиха пред „Преса“, че след месец  водното съоръжение ще е готово. Това обаче не се случи, а до 10 май не беше започнал дори основният му ремонт. Кметството обяви нов краен срок средата на юни.

Три пъти фирмата изпълнител ни сменя графиците за изпълнение, призна пред „Преса“ Савина. Поради това цяло лято централната градска градинка се пълнеше с хора, дирещи спасение от неистовите жеги, които бяха принудени да седят по пейките, а на метър от тях вместо красиви гледки да има само бели платна и сух фонтан.

Софиянци не можаха дори и вчера да се порадват на обещаната красива водна архитектура и атрактивно ново осветление от 145 лампи, макар че заради визитата на еврокомисаря Жозе Барозу кметството успя за броени дни да лъсне центъра и да отвори пешеходната зона по бул. „Витоша“.

Надяваме се до дни  обектът да бъде приет от държавната комисия и за Деня на Независимостта - 6 септември,  фонтанът най-после да заработи, каза Савина.

В момента на „Московска“ 33  подготвят проект и за  ремонта на фонтана  пред Централната минерална баня. Вчера на метри от мястото, където Жозе Барозу откри втория лъч на метрото, се виждаха белите платна, опаковали водното съоръжение. В момента общината чака разрешение за строеж. 

ВиК отново се е кандидатирала за изпълнител  на обекта, но от кметството разумно са заложили на другия кандидат -  фирма „Бат Пел“.

Ако и тази фирма не се справи с крайния срок, ще бъдем безкомпромисни, бе категорична Ирина Савина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5097 |02.09.2012 Предпразнично скачане на горивата . 29| 5391 |25.08.2012 Борисов загрижен; предпазва от СПИН/БСП с окръжно . 7| 5159 |21.08.2012 Дянков предлага фонд от 50 млн. лв. за стимул на общините . 26| 6155 |16.08.2012 Бомбата пред "Кошарите" не била първата за Коко Динев?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads