Реклама / Ads
1| 5096 |26.09.2013 НОВИНИ

30 минути събират депутати за вота

.
Първият вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски" е пред провал. След инфарктни процедурни хватки дебатите бяха отложени с ден заради липса на кворум, който се събираше над 30 минути.
 

Ако и днес не се състоят, вотът ще пропадне, тъй като по закон трябва да се гледа до 7 дни след внасянето му. Това ще е първото провалено искане на недоверие в най-новата ни история, пише Стандарт.

Всичко започна в 9,05 ч сутринта, след като таблото в пленарната зала не отчете нужните поне 121 депутати за кворум, без който заседанието не може да бъде открито. Оказа се, че вносителите на вота от ГЕРБ са в залата, но пасуват. Лидерът Бойко Борисов влезе с бодра крачка и с депутатите му гледаха сеир. Друга част от герберите дълго и сладко закусваха в кафенето. "Атака" е в Брюксел и не можа да осигури кворум. БСП и ДПС имат общо 120 депутати, но се регистрираха едва 93-ма. В залата не бяха лидерите на двете партии Сергей Станишев и Лютви Местан. Шефът на парламента Михаил Миков даде 15 минути почивка. Кулоарите зажужаха като кошер. Между власт и опозиция заваляха обвинения за бойкот. Депутати си повишаваха тон защо ГЕРБ превръща парламента в цирк. Опозицията пък невинно вдигаше рамене, че кворумът е грижа на управляващите. И напомняха на червените, че са го научили от тях в предишния парламент. След почивката резултатът бе сходен - регистрираха се 103-ма от БСП и ДПС. Местан беше влязъл в залата, но Станишев бе забелязан в парламента по-късно. Това даде повод на Борисов да го заяде, че се е успал. Соцлидерът, който е известен, че избягва ранните ангажименти, му отговори задочно: "При две малки деца човек не може да се успи".

Заради повторната липса на кворум парламентарният шеф Михаил Миков отложи дебатите за днес и би звънеца за край. "Не са убедени в мотивите си", коментира от "Дондуков" 1 премиерът Пламен Орешарски. 

Най-голямата загадка е дали днес ГЕРБ ще се регистрира. Борисов категорично отказва да обяви предварително. По-късно през деня Владислав Горанов иронично обяви, че ако депутатите от "Атака" се върнат спешно с "Авиоотряд 28" и постигнат кворум, ГЕРБ ще участва в заседанието с удоволствие. На забележката, че от "Атака" са заявили, че няма да се върнат, Горанов отговори: "Те казаха и че минималната заплата ще стане 1000 лв., така че да изчакаме четвъртък".

"Действието на ГЕРБ увеличава политическата цена на "Атака", коментира соцдепутатът Петър Курумбашев. Борисов светкавично попита в социалната мрежа Туитър колко плаща властта на националистите. В чата под постинга му се появиха призиви и той да признае колко е давал на "Атака", за да се провери дали има инфлация. Новите дебати са насрочени за 9,00 ч днес.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7622 |24.09.2013 Аню Ангелов и Камен Пенков вече съветват депутатите . 4| 4874 |20.09.2013 Депутатите ще гледат управленската програма на кабинета . 4| 5078 |13.09.2013 Депутати изхарчили 4,2 хил. лв. да долетят за ветото . 1| 5794 |11.09.2013 Купувачите, а не продавачите ще събират ДДС за зърното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads