Реклама / Ads
7| 5661 |25.07.2014 НОВИНИ

30 % от горивата са контрабандни

.
30% от горивата в България са контрабандни. Това заяви Георги Кадиев по време на конференция, посветена на енергийната сигурност, организирана от Центъра за изследване на демокрацията.
 

 

Според Кадиев този проблем не е решен от нито едно правителствелство, зашото те са имали изгода от това, съобщава money.bg.

 

Кадиев коментира и основните изводи от доклада Енергийна (не)сигурност) на България, изготвен от Центъра за изследване на демокрацията, според който  в страната има голяма енергийна бедност, ниска енергийна ефективност и голяма енергийна зависимост.

 

По думите му от тук нататък не трябва да се прави социална политика чрез цената на тока. В България има 900 хиляди пенсионери, които получават минимална пенсия. Ако на някой трябва да се помага, това е на тях и на други социално слаби.

 

Трябва да се увеличат т.нар енергийни помощи, а не да се намалява цената на тока за всички. Според Кадиев следващото българско правителство трябва да признае че е необходимо увеличение на цените. Той дори предположи, че скокът трябва да е с 20%.

 

Според бившия министър на енергетиката Делян Добрев страната трябва да намали енергийната си зависимост, като продължи да прави проучвания за намиране на природен газ и петрол. Добрев посочи, че е изненадан защо са спрени проучванията в два блока в Черно море - Силистар и Терез, като в тях, освен газ, има и потенциал за намиране на  нефт.

 

Добрев каза още, че в последната година, заради умишленото подтискане на сметките за ток, дефицитът в системата е нараснал с 2 млрд. лв. Точно толкова ще трябват за безплатно  саниране на всички жилищни сгради в България.

 

Добрев изрази и позицията на ГЕРБ относно влизането на България в Единния енергиен съюз на ЕС, а именно, че от партията подкрепят присъединяването на страната ни.

 

Трайчо Трайков, който в момента е част от Реформаторския блок,  посочи, че според него страната ни трябва да разработи план за намаляване на енергийната ни зависимост от Русия от една страна, и от влиянието на правителството върху Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от друга. Ако бъде постигната независимост на ДКЕВР от правителството, то този ден трябва да се нареди до 22 септември - Денят на независимостта от България, заяви Трайков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5967 |15.05.2014 Главсекът на МВР: Разбита е престъпна схема за контрабандни цигари . 13| 5433 |04.05.2014 Горивата поскъпват . 11| 5717 |23.04.2014 Зетят на Ахмед Башев заловен с контрабандни цигари в автобус с 15 деца . 29| 7640 |22.04.2014 Зет и племенник на Ахмед Башев задържани за контрабандни цигари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads