Реклама / Ads
0| 4542 |30.11.2016 НОВИНИ

3000 пожарникари нямат униформи, каските им са от 70-те години

.
3000 пожарникари не са получавали униформи, с които да работят. Липсват каски, защитни чорапи и предпазни дрехи. Каската ми е от 1993 година. Това разказа Иво Димитров, пожарникар на терен от 30 години. По думите му негови колеги носят каски от 70-те години.
 

За последните три години в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" са постъпили 2400 комплекта. Вчера е била открита процедура за 75 комплекта. 2500 лв. струва за едно пожарникарско оборудване, обясни Димитров. Защитният чорап, който се слагал под униформата, се купувал от пожарникарите.

 

"Когато трябва да влезеш да спасяваш човек това, което ни спира е температурата. Не сме от желязо. Дори този глупав чорап го няма", изтъкна още той.

 

 

Извънредният труд в България се превърна в редовен за полицаите. Това констатира на пресконференция заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Илия Кузманов, съобщи Нюз. бг.

 

Той прогнозира, че ако тази гавра не спре, протестът ще си започне сам на 8-ми декември, както миналата година. "Една гавра, която продължава година и половина няма смисъл да се спира", коментира още Кузманов начина, по който се изчислява положеният извънреден труд.

 

От синдикалната федерация определиха начина, по който се изчислява извънредният труд като "идиотизъм", "подигравка с трудовото право не само българското, но и международното".

 

Ако си в платен годишен отпуск или болничен, въпреки двете тълкувателни решения на Върховния административен съд, часовете извънреден труд на полицаите не се признават. Синдикатите информираха, че към днешна дата не се изплаща извънредният труд на колегите им, които са в годишен отпуск или болничен.

Когато е повдигнат този въпрос, член на политическото ръководство е казал да съдят министерството. Въпреки че министерството вече е осъдено, сагата с извънредния труд продължава, коментират от синдиката.

 

Председателят на синдикалната федерация Валентин Попов посочи, че ако полицаите откажат да полагат извънредния труд, предвиден в закона като норма, то тогава може да се наложи частни охранители да охраняват столицата ни по време на Коледните и Новогодишни празници.

 

Попов заяви, че всяка година МВР се дофинансира със суми от порядъка на 200 и повече милиона, затова синдикатът настоява реалният бюджет на МВР да се увеличи с 20%. Той изтъкна, че според министър Бъчварова недофинансирането на министерството е с над 170 млн. лв., а според синдикатите е повече.

 

Попов заподозря, че с парите за МВР Горанов се опитвал да пълни дупки в бюджета на НОИ - въпросните 109 млн. лв. щели да отидат за покриване на увеличените вноски към НОИ. Той се опитва да запълни някакви дупки в бюджета на НОИ, които не са предизвикани от пенсионираните служители на МВР, заподозря Валентин Попов.

 

Освен това от СФСМВР настояват за увеличаване на базата, която формира с определен коефициент минималните заплати в министерството. "Поискахме увеличаване на базата и увеличение на заплатите от минимум 7% на заплатите в МВР", заяви Попов. Той изтъкна, че за последните години средната заплата за страната се е увеличила с 50%.

 

От 2009 г. средната заплата на служителите в МВР не е мръднала. От синдикатите подчертаха, че доста служители на МВР в София са надхвърлили законовия лимит на извънредния труд.

 

От пациентската организация изискват конкретни действия, свързани с провеждане на здравни политики за намаляване на преждевременната смъртност в България.

 

Тя изтъкна, че представителството им в надзорния съвет на НЗОК е с един пациент. Квотата на държавата е преобладаваща- с 4 души. Участваме, но какво от това, когато не можем да влияем при взимането на решение, запита Хаджиангелова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4864 |22.11.2016 Мира Радева: 80% от българите нямат довериe в институциите . 0| 4011 |22.11.2016 Пожарникарите на протест срещу бюджет 2017 година . 2| 4897 |26.10.2016 Режисьорът Ст. Радев: ДАНС и МВР нямат морал за ревизия на прехода . 0| 4083 |20.10.2016 Путин, Меркел и Оланд: Минските споразумения за Украйна нямат алтернатива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads