Реклама / Ads
0| 4702 |28.01.2020 НОВИНИ

До 31 януари е срокът, в който самоосигуряващите се могат да променят вида на осигуряването си

.
Източник: БГНЕС
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Национална агенция за приходите. Самоосигуряващите се задължително се осигуряват във фонд ”Пенсии на държавното обществено осигуряване” (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд ”Общо заболяване и майчинство”.
 

Самоосигуряващите се лица, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд "Общо заболяване и майчинство", могат да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица) на ДОО.

 

Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент само във фонд "Пенсии" на ДОО (за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт). В този случай обаче, напомнят от НАП, самоосигуряващите се нямат право на парични обезщетения от ДОО в определени ситуации (например т. нар. "майчински" при бременност и раждане).


Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителния директор на НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година.


В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация по утвърден образец в компетентната териториална дирекция на НАП или чрез е-услугите на приходната агенция с Персонален идентификационен код /ПИК/ или електронен подпис (КЕП).


При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност, както и при започване на друга трудова дейност през календарната година не може да се променя вече избраният и декларираният вид осигуряване, напомнят от НАП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4910 |24.01.2020 Планирани прекъсвания на електрозахранването от ЧЕЗ за периода 27 - 31 януари . 4| 4010 |18.01.2020 Демонстранти опитаха да щурмуват театъра, в който Макрон гледал постановка . 0| 4156 |17.01.2020 Младите социалисти от ”Връбница” организират протест във Волуяк на 19-ти януари . 0| 4353 |17.01.2020 Планирани прекъсвания на електрозахранването за периода 20 – 24 януари 2020 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads