Реклама / Ads
7| 5838 |30.09.2010 НОВИНИ

319 млн.лв. изчезнали от НЗОК, пращат я на прокурор

.
Сигнал до главния прокурор Борис Велчев е внесъл Българският лекарски съюз (БЛС), за да се направи проверка за изчезналите 319 млн. лв. от бюджета на НЗОК за 2009 година.
 

Става въпрос за средства за здравно осигуряване, събирани от НАП от граждани и юридически лица.

"Тези задължителни вноски трябва да са част от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2009 г., но не фигурират там. Те са отклонени неправомерно и не са използвани за плащане на здравни грижи", се казва в сигнала, подписан от председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов, съобщи БТА.

"Незаконното поведение на длъжностни лица от Министерство на финансите и НЗОК е в грубо противоречие" със Закона за здравното осигуряване. Според него бюджетът на НЗОК е основен финансов план за набиране и разходване на пари от задължителното здравно осигуряване и е отделен от държавния бюджет.

Изчезнали пари от Здравната каса няма. Всичко е отчетено. Това каза в кулоарите на парламента управителят на НЗОК Нели Нешева, цитирана от „Фокус”. Когато парите са в оперативния резерв и те останат, са в излишъка на касата, който е част от консолидирания резерв на държавата, обясни Нешева.

Междувременно парламентът трябва да изслуша отчета на НЗОК за миналата година, но отложи процедурата до идването на управителя Нели Нешева в Народното събрание. Депутатите решиха докладът да бъде представен в пленарната зала само в присъствието на управителя на касата.

Ще дадем глътка въздух на правителството, ако ни даде поне половината от дължимите 125 млн. лева, каза по-рано Цветан Райчинов пред bTV, цитиран от КРОСС. „До момента няма причина да се отмени протеста. Колегите от "Пирогов" са доста революционно настроени. Помолихме ги да не тръгват сами и да се включат към общия процес", обясни той.

Засега насрочената дата за протест на лекарите - 15 октомври, остава. "След трите срещи с министъра на финансите Симеон Дянков не сме получили предложение за решаването на проблемите. Другият вариант е болниците да спрат да работят", обобщи Райчинов.

В началото на септември Дянков обеща, че болниците ще получат дължимите им от Здравната каса 125 млн. лева, но разросчено до 30 юни 2011 г.

Вместо исканите допълнително 205 млн. лв. за дофинансиране на здравеопазването до края на годината финансовото министерство ще отпусне само 65 млн. лв.

Лекарите в "Пирогов" се готвят за протест, съобщи в. "Дневник". Намеренията им са с основен мотив - недостиг на средства до степен, че не могат да си вършат работата. Преди ефективната стачка лекарите първо ще спрат да работят за един час следващия понеделник. Служителите от "Пирогов" настояват болницата да получи вече разписаните в бюджета средства за болницата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6798 |26.09.2010 Наливат 35 млн.лв. за млади специалисти . 4| 4945 |15.09.2010 Пращат в затвора зет на президенски съветник . 1| 6310 |13.08.2010 Пращат депутатите в изолатор за пушачи . 7| 4725 |28.07.2010 Скандални текстове пращат спецсъда в задънена улица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads