Реклама / Ads
39| 6329 |11.02.2013 НОВИНИ

35 тома енергийни злоупотреби вади Яне Янев

.
Яне Янев
Лидерът на РЗС Яне Янев е приготвил 35 тома за главния прокурор Сотир Цацаров, с които ще доказва енергийни злоупотреби. Една от тях, е че НЕК е имала възможност да извършва търговия с електричество, но е преотстъпила това право на швейцарска фирма.
 

С преотстъпването България е загубила 90 млн. лв. за периода 2004 -2007 година, заяви Яне Янев пред Нова телевизия, но загубите са много по-големи, тъй като тази практика е продължила и в следващите – 2007 г., 2008 г., 2009 г. ”Повече от ясно е, че тази фирма е получавала в пъти по-евтино от пазарната цена”, смята депутатът. По негово убеждение тръжните процедури са били фиктивни. “Имало е европейски фирми, които не са знаели, че са участвали в този търг”, категоричен е Янев.

Освен това има и други крупни нарушения, които са свързани с продажбата на 8 милиарда киловатчаса електроенергия, която е на обща стойност над 380 милиона евро, разясни още Янев. „И това е установено от експертиза от трима от най-добрите вещи лица, двама от тях преподаватели в Техническия университет, които цял живот се занимават. И тази експертиза е хвърлена на трупчета в някой склад в прокуратурата”, смята Янев.

НЕК е 100 % държавно дружество, което е било ощетявано от Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски, Румен Овчаров, Трайчо Трайков. За да се случи това, е било оказвано въздействие на прокуратурата чрез заплашване или пък тя самата е участвала в далаверите, предполага лидерът на РЗС.

Ние няма да искаме среща с представители на ЕРП-тата. Аз ще включа като първа точка от дневния ред тази седмица на нашата комисия изслушване на собствениците и на централните ръководства на монополистите в електроразпределителните дружества, заяви още Янев.

 „Тук не става въпрос само за завишаване на сметките, а става въпрос за корупционни практики”, каза още Янев. Той обясни, че за това има факти и би следвало българските данъкоплатци и потребители да са наясно какво се случва с тези електроразпределителни предприятия през последните пет години. Според него клиентите трябва да знаят колко са печалбите, колко от тези пари са инвестирали за тяхната инфраструктура.

„Да, ще ги проверим. И аз възнамерявам още утре да поискам от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол всички договори”, категоричен е той. Не бива тези договори да са тема табу. „Вие виждали ли сте този договор, подписан още по времето на Шулева? Крият го всички правителства. Нека сега да излезе на бял свят.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6994 |26.11.2012 Професори се хванаха за гушите за злоупотреби . 41| 5759 |18.10.2012 Сезират ОЛАФ за злоупотреби на И. Прокопиев . 15| 5317 |15.10.2012 Я. Янев ще разследва корупционните практики в енергийния сектор . 36| 6060 |12.10.2012 Костов зове: Не на СРС-та за политически злоупотреби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads