Реклама / Ads
9| 5210 |02.02.2011 НОВИНИ

38%:"за" срещу 21% "против" нова конституция

.
Близо 38% от българските граждани смятат, че на България е необходима нова конституция. 21% от участвалите в него пък са на мнение, че не е необходима нова конституция, а останалите не могат да преценят.
 

Това сочат данните от социологическо изследване, осъществено от агенция „Сова 5" между  3 и 10 януари 2011 г.

Попитани дали биха подкрепили подписка за референдум за нова конституция, почти 30% от анкетираните отговарят утвърдително, а други 13% заявяват, че вече са дали своя подпис в подкрепа на тази кауза.

От Агенцията уточняват, че при реално пълнолетно население на страната 6 милиона (официалните данни са по-високи) това означава, че 780 000 български граждани са се подписали в подписката за референдум.

От РЗС коментираха данните на „Сова 5", изтъквайки, че общо 60% от хората с избирателни права имат ясно определено отношение „за" или „против" нова конституция. Процентът е близък до обичайната избирателна активност и означава, че въпросът е актуален и референдумът е наложителен, посочват от партията.

Изследването показва брой подписали се, който дори надхвърля 600-те хиляди подписа, събрани от инициативния комитет на РЗС.

От партията на Яне Янев допълват още, че организираната от тях подписка за референдум е напълно автентична и отговаря на реалността.

Социолозите регистрират по-голям брой подписи от внесените в Народното събрание, защото в 120 тома с попълнени бланки не са включени хилядите, които пристигнаха в инициативния комитет след крайния срок, изтъкват още от РЗС. От там уточняват, че те се съхраняват в партията и могат да бъдат представени в Народното събрание, ако то ги поиска, за да се види действителният брой на българите, участвали в подписката.

Два и половина милиона биха подкрепили с имената и подписите си идеята за референдум за нова конституция, като от тях над три четвърти милион вече са го направили. Това ли е „фалшификатът" на РЗС, питат още от партията на Яне Янев.

В заключение от там припомнят, че тъй като ДАНС провежда разследване за подписката, като прилага извадков принцип, РЗС изразява готовност да предостави на ДАНС резултатите от социологическото изследване, което е извършено по всички правила на статистическата представителност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 69| 5927 |02.02.2011 Сините загубиха битката срещу Цветанов . 0| 5325 |01.02.2011 Магистрати пропяха срещу Красьо Черния . 44| 6453 |31.01.2011 Президентът скочи срещу Закона за БАН . 3| 5387 |30.01.2011 М. Немска: Процесът срещу Мургина не е завършил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads