Реклама / Ads
12| 5212 |06.11.2014 НОВИНИ

От 4 декември изплащат гарантираните влогове на вложителити в КТБ

.
Банка КТБ
Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) изплаща гарантираните влогове на вложителите в „Корпоративна търговска банка“ АД от 4 декември 2014 г., съобщиха от ФГВБ.
 

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) информира вложителите в „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ) за условията и реда за изплащане на суми по гарантираните им влогове във връзка с отнетия на 6.11.2014 г. от Българската народна банка (БНБ) лиценз за извършване на банкова дейност на КТБ.

 

Съгласно чл. 23, ал. 5 от Закона за гарантиране на влоговете в банките, ФГВБ започва изплащането на гарантираните суми на вложителите най-късно 20 работни дни след датата на отнемането на лиценза. Двадесетдневният срок е необходимото време, през което Фондът ще получи от квесторите на КТБ информацията за гарантираните суми на вложителите към датата на отнемането на лиценза и ще организира безпроблемното изплащане на сумите на вложителите.

 

Изплащането ще се извършва чрез обслужващи банки, определени от ФГВБ. Поради многобройните вложители в КТБ Фондът ще определи няколко обслужващи банки с цел избягване на ненужна концентрация и напрежение и осигуряване на спокоен и равномерен процес на изплащането.

 

ФГВБ изплаща напълно гарантираните суми на вложителите – български и чуждестранни физически и юридически лица, в размер до 196 000 лв. за един вложител, независимо от броя на сметките му в банката. В тази сума се включват главницата и начислените лихви към датата на отнемането на лиценза на КТБ. Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в български левове, като се преизчисляват по курса на БНБ в началния ден на изплащането.

 

Фондът ще информира вложителите в КТБ за обслужващите банки, чрез които ще се извършва изплащането, и за разпределението на вложителите по обслужващи банки, не по-късно от 25 ноември 2014 г. Информацията ще бъде оповестена чрез медиите, на уебсайта на ФГВБ и чрез платени съобщения в два централни ежедневника.

 

От началния ден на изплащането – 4.12.2014 г., всеки гарантиран вложител в КТБ получава достъп до целия размер на подлежащата му на изплащане сума. За да получи плащане, вложителят следва да отиде на място в определената му обслужваща банка, където представя документ за самоличност – лична карта за физическо лице, и се разпорежда със средствата си. Ако желае, той може да изтегли парите си, да нареди прехвърляне на сумата в друга, посочена от него банка, или да я остави на влог в обслужващата банка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4927 |03.11.2014 Нови етикети на храните от 13 декември . 4| 5549 |21.10.2014 Eвропейски банков орган: БНБ да осигури достъп до гарантираните депозити в КТБ днес . 1| 5212 |15.02.2014 От 1 декември с електронен болничен . 7| 5058 |13.01.2014 Изненада-а-а: Плащаме декемврийското парно със 17% по-малко от м.г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads