Реклама / Ads
17| 6636 |28.10.2011 НОВИНИ

4 партии ще играят на балотажа, "Атака" пълен аутсайдер

.
Два дни преди втория тур на изборите четири са основните политически партии - ГЕРБ, БСП, ДПС и РЗС, които ще премерят сили в 172 общини. В останалите 92 няма да има избори тъй като кметовете на общини бяха избрани още на първи тур, пише БГНЕС.
 

 

В битката за овладяване на местната власт в 264 общини парламентарните партии почти навсякъде участват самостоятелно.

В 59 общини ГЕРБ е на балотаж с БСП, а в 9 управляващата партия е на балотаж с ДПС. В три общини Тервел, Ситово и Айтос БСП е срещу ДПС.

 

РЗС побеждава ГЕРБ още на първи тур в община Гълъбово и има балотажи РЗС-ГЕРБ в още три общини Ракитово, Калояново и Бойчиновци.

 

ДСБ е на балотаж в две общини – Симеоновград и Каварна.

 

СДС самостоятелно нямат нито един балотаж, а Синята коалиция само два балотажа в национален мащаб. В останалите са в широк коалиционен формат, в който влизат ОДС, ВМРО-БНД, ВМРО-НИЕ, Социалдемократи, ДПС, НДСВ и други местни партии.

 

Атака няма нито един избран общински кмет на първи тур в цялата страна и само един балотаж в община Кресна където практически няма никакъв шанс. Така Атака може да се окаже без нито един свой представител в Националното сдружение на общините.

 

В останалите общини балотажите са предимно между ГЕРБ и ляво-десни корпоративни или местни политически формирования. Има и общини като Нови пазар където БСП се бори срещу БСП, като второто БСП е лява коалиция от бивши членове на БСП. В община Оряхово врачанско ГЕРБ е на балотаж с Комунистическата партия.

 

Равносметката за резултатите на парламентарните партии по брой самостоятелно избрани общински съветници (мандатите все още не са обявени от ОИК и качени на сайта на ЦИК въпреки, че законовият срок отдавна изтече) е както следва: ГЕРБ е първа политическа сила следвана от БСП, третата партия е ДПС и четвърта поред е РЗС.

 

Останалите общински съветници са избрани от многопартийни коалиции и е трудно установимо кой на коя политическа сила принадлежи. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5212 |11.10.2011 "Галеристи" си играят на "иди ми, дойди ми" в съда . 68| 6180 |28.09.2011 Цветанов: Фигурите на прехода като К. Рашков са подпомагани от партиите . 33| 5909 |22.09.2011 М. Кунева: Партиите отровиха и парализираха политическата система . 16| 5279 |07.09.2011 Ал. Петров иска мораториум върху политическите партии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads