Реклама / Ads
3| 5639 |04.01.2008 НОВИНИ

4-те тона хероин са минали през България, шумът около Куйович бил за заблуда

.
4-те тона хероин са минали през България. От тях почти половината количество е било синтетична дрога. Залавянето на 60 кг дрога и арестът на Будимир Куйович е било мероприятие за отвличане на вниманието.
 
Тази версия съобщиха за Frognews.bg информирани източници. Целият театър около оставката на главния секретар Илия Илиев имал една единствена цел: отвличане на вниманието и реализация на големия план - пренасяне на огромното количество наркотик. Същевременно се решавал и въпросът със самия Илиев, който от известно време бил нежелан в ръководния екип на МВР. Причината била разминаване на вижданията за това кои групировки трябва да бъдат притискани и преследвани и кои - не. Поради недостатъчния си професионализъм Илиев лесно се хванал в капана с разработката на операция с участието на Куйович. Неслучайно защитата на обявения за наркобос сърбин поиска той да бъде освободен от ареста. Когато репортерите наскачаха с въпросите „Защо? С какви мотиви?" адвокат Елеонора Дулендарова спокойто отвърна: „Защото е невинен".

Според запознати с операцията, която прерасна в скандал, Куйович, както и българите Николай Писков, Михаил Янков и Стойко Дончев нямат нищо общо с прословутите 4 тона хероин, който е трябвало да се транзитира през България, ако въобще има такъв. Разградските ченгета, според тази версия, са изиграли картата с „турската връзка", на която се хванал шефът им главен комисар Илия Илиев, който всъщност бил мишената. Предполага се, че кръгове от политическите среди са поискали главата на Илиев, тъй като няколко пъти отказал да се съобрази с техни интереси. В един от тях, според депутати, ставало дума за контрабанден канал за цигари, в който били замесени партийни фигури.

img_5225.jpg„Не съм подписвал специално разпореждане за издаване паспорт на Куйович", заяви на пресконференция преди два дни Илия Илиев. На следващия ден той повтори твърдението си и пред Георги Коритаров по Нова телевизия. Опитният журналист се опита да разнищи завързания случай, но Илиев се уплаши и би отбой, като заяви, че не може да коментира оперативна разработка. Така и не стана ясно, защо като е разбрал, че подчинените му от Разград са го подвели не им е набил канчетата и изпонаказал, а сам хвърли театрално оставка. Вярвал е, че с него ще се повтори случаят с Бойко Борисов, който подаде оставка след скандала със снимките от яхтата в Монако, където министри и депутати играха карти с Иван Тодоров-Доктора, коментират запознати. Тогавашният премиер Симеон Сакскобургготски обаче не я прие, както не прие и оставката на финансовия министър Милен Велчев, участник в „яхтената афера". Бойко се превърна в герой, а Велчев успя да се измъкне „сух" от скандала.

Ако „случаят Куйович" се разплете докрай, ще излязат смайващи неща за участие на политици в незаконен трафик и далавери, случаи на корупция и прикриване на контрабанда, твърдят източници на Frognews.bg. Според тях това можело да доведе до оставки и дори до сериозни сътресения в цялото правителство и тройната коалиция.

Според анализатори възможно е „операция хероин" да е изиграна като военни маневри по карта - т.е. да няма въоще такава дрога, такива хора, тракъв трафик, а всичко да е съчинено, за да бъде отстранен Илия Илиев. На езика на разузнавачите това се нарича „под чужд флаг", когато се използва името на друга държава за „достоверност". В случая от турска страна никой до момента не реагира по какъвто и да е начин, че такава разработка има. Освен това, твърде наивно звучат обясненията на Илиев, че операция за 4 тона дрога е по силите на разградските спецове, колкото и профи да са те. Най-малкото странно е и обяснението, че не помни дали е казал на министър Румен Петков за разработката.

img_5216.jpg
 снимки Вяра Йовева

Мероприятие от такъв мащаб не се прави от няколко души. Освен това каква е логиката опитният Куйович да се хване да помага без никакви гаранции за живота му след това. Няма човек в света, който ще накисне партньорите си за такова количество хероин и след това да разчита, че ще се спаси. Цената на килограм хероин на едро варира от 30 000 до 150 000 долара. Ако се вземе някаква средна цена, това възлиза на 300 000 000 долара!

За сведение ще припомним, че през 2007 г. рекордът на френските тайни служби е пратка от 356 кг хероин, хванати в Дюнкерк - Северна Франция. Пак миналата година японските власти се похвалиха пред световните агенции със заловени наведнъж 640 кг наркотици, идващи от Ванкувър, Канада. У нас за рекорд е обявено количеството от 229,5 кг. хероин на стойност около 10 млн евро, хванати на Капитан Андреево в турски ТИР.

Бойко Борисов коментира лаконично случката: „Случаят Куйович" е просто повод да бъде отстранен Илия Илиев от поста главен секретар на МВР".

Нямаме коментар за тези версии и въпросните 4 тона хероин, тъй като Куйович и арестуваните български граждани нямат нищо общо с това, коментираха хора, близки до тяхното обкръжение. 

Проверката на Инспектората на МВР показа, че Илиев е сгафил като е подписал за паспорта на сърбина. Оттук нататък нещата са в ръцете на прокуратурата.

Може това да се окаже първият заплетен казус, с който да се заеме Държавната агенция „Национална сигурност", коментираха експерти. Въпреки, че още не е конструирана и не е заработила, премиерът може да възложи на шефа й Петко Сертов да анализира ситуацията и да се направят съответните изводи. Още повече, че в състава на агенцията влиза и Националната служба „Сигурност", която е взела участие в залавянето на въпросните 60 кг хероин преди седмица, а нейният шеф е вече зам.-директор на ДАНС. Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5891 |04.01.2008 България - зимна приказка на ужасите . 1| 5200 |04.01.2008 Загинал моряк е разпознат; ад в Азовско море . 5| 5283 |03.01.2008 Външнополитическите предизвикателства пред България . 2| 5351 |03.01.2008 Словения де факто стана "Австрия на Балканите" и председател на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads