Реклама / Ads
2| 5997 |24.11.2016 НОВИНИ

40 мигранти арестувани за бунта в Харманли

.
Овладяно е напрежението в Регистрационно-приемателния център в Харманли. Малко след 20.00 часа сред настанените в центъра възникна спонтанна проява на недоволство. „Задържани са над 40 души за вандалски действия. Има унищожено държавно имущество. С цел възстановяване на реда полицейските служители използваха водно оръдие, халосни и гумени патрони и помощни средства“, заяви главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, който е в Харманли, съобщиха от пресцентъра на МВР. Костов уточни, че четирима полицаи са пострадали, няма данни за ранени сред обитателите на центъра. Не съществува пря
 
Напрежението в бежанския център в Харманли  ескалира късно вечерта. Жандармерия нахлу. Към момента няма официална информация, от пресцентъра на МВР нямат данни за нови сблъсъци.
Колегите бяха подготвени за реакция дори и при ескалирало напрежение. Има пострадали полицаи – засега са четирима. Над 40 души са задържани”, допълни  Георги Костов.

„Мигрантите не са предизвикани по никакъв начин от служителите в центъра, нито от нашите колеги”, каза още той.

Костов допълни, че има информация, че един от полицаите е с притеснителна травма на главата. Той обясни, че не е използван сълзотворен газ, а само водно оръдие, както и халосни и гумени патрони.

Георги Костов бе категоричен, че жандармерията ще остане вътре, докато не бъде въдворен ред. Ако трябва, ще бъде използвана и сила.
По непотвърдена информация напрежението е нараснало, след като е бил затворен хранителният магазин в лагера, откъдето пазаруват бежанците, съобщава "Дарик".

  В центъра се чуват викове и скандирания, както и чупене на прозорци. Мигрантите са запалили огън и са направили импровизирана барикада. Полицейските части са срещу нея, предава bTV. 
По-рано през деня в лагера се стигна до размирици и напрежение сред чужденците, които палиха, чупиха и хвърляха камъни по полицията и жандармерията. Имаше щети и по някои сгради. МВР събира доказателства и разпитва свидетели, за да установи нарушителите на обществения ред в лагера.

Премиерът Бойко Борисов е тръгнал към Харманли, съобщиха от Министерския съвет. Премиерът отива към размирния бежански лагер, където тази нощ отново избухнаха безредици.

Бяха ранени полицаи, а силите на реда използваха водни оръдия. След няколко часа затишие, ескалацията на напрежението в мигрантския център в Харманли се покачи отново.До поредния сблъсък се стигна около 20.00 часа.

Няколко групи от чужденци пробваха да напуснат лагера. Те да се насочиха към изхода на центъра, но силите на реда се намесиха и дадоха сигнал да се върнат назад с тупане на палките в щитовете.

След отказа на чужденците, предимно афганистанци, да отстъпят назад, във вътрешността на лагера, жандармерията ги изтласка с палки и пусна в ход отново водното оръдие. Мигрантите пък започнаха да ги замерят с камъни, както по-рано през деня обстрелваха сградите в лагера.
 

Пред лагера са се събрали недоволни жители на Харманли, сред които има и майки с деца.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3987 |24.11.2016 Българки сключват фиктивни бракове с мигранти . 0| 3980 |24.11.2016 Издирват подстрекателите на бунта в Харманли . 0| 4194 |24.11.2016 Жандармерията усмири бунтуващите се мигранти в Харманли (Видео) . 0| 3719 |23.11.2016 Мигрантите търсят нов път през Черна гора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads