Реклама / Ads
26| 6190 |26.06.2009 НОВИНИ

44% от българите са срещу кабинета Станишев, ГЕРБ печели вота

.
ГЕРБ ще бъде победител на предстоящите избори с близо 32% от гласовете на избирателите. Това сочат резултатите от последното проучване на Агенция „Скан” за електурални нагласи преди изборите за национален парламент. Втора, с 10% след партията на Бойко Борисов се очертава БСП, а трета с 11,9% се очертава ДПС.
 
За четвъртото място оспорвана битка ще водят „Атака” и Синята коалиция. НДСВ се очаква да получи 5,5% от гласовете на избирателите, а „Лидер” – 4,9% и РЗС – 4,6%.

Сондажите на Агения „Скан” прогнозират и по-голяма избирателна активност, отколкото на вота за евродепутати. Очаква се около 58,1% от имащите право да гласуват да пуснат бюлетина.

На 5 юли България ще има възможност да избира една част от депутатите – 31, чрез мажоритарен вот. Опасността, за която се предупреждаваше от политолозите и анализаторите след приемането на промяната в закона, а именно за псевдо-мажоритарен вот, се очерта като напълно реална=

Изследването на „Скан” оправда прогнозите за оспорвана и неизвестна от гледна точка на крайните резултати политическа борба между двете основни сили, които се явяват на вота - БСП и ГЕРБ.
Ако има яснота в някои едномандатни избирателни райони, тя е в полза на кандидатите на ДПС. Става въпрос за ЕИР-Кърджали,Разград, Силистра,Търговище.Значителни шансове за победа ДПС има в Шумен, а към момента на изследването има и в Смолян, където Движението работи доста активно.

Значителна преднина БСП има в областите Варна, Видин, Враца и Велико Търново. ГЕРБ пък има неоспорими позиции в областите Благоевград, Бургас,Ловеч,Пловдив,София.24 и 25 ЕИР. Уникален ще бъде вото в област Кюстендил, поради намесата на неполитически фактори за убеждение на електората.Изследването установи, че към момента мажоритарната кандидатура на Пламен Галев се ползва с доста сериозно одобрение и се доближава до предварително сочения за фаворит представител на Коалиция за България Георги Ников.Като се добави и факта, че областта е една от твърдините на партия Лидер и особеностите на корпоративния вот, може да се каже,че се очаква доста интересна борба там.
В болшинството от останалите райони политическите сили между БСП и ГЕРБ са изравнени и с оглед големият процент на неопределили се избиратели не могат да се направят категорични прогнози относно крайният изход на борбата.Това което може да се твърди е ,че в повечето области ГЕРБ е с по-добри позиции.

Социологическата агенция е тествала отношението на избирателя и към управлението на тройната коалиция и правителството на Станишев. Само 6,8% подкрепят политиката на този кабинет, а 44% открито заемат позиция срещу тройната коалиция, заради корупцията, лошото управление и спрените европейски фондове за България.

Изследването на „Скан” е проведено чрез телефонни интервюта на територията на цялата страна през периода 15 – 22 юни. Взети са мненията на 1028 респонденти. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4761 |25.06.2009 Синодът скочи срещу гей парада в събота . 1| 4896 |09.06.2009 Макълдауни влиза в кабинета на Хилъри Клинтън . 0| 4940 |09.06.2009 Повдигат обвинение срещу Баретата . 1| 4919 |07.06.2009 Сигнали срещу „Лидер”, купувала гласове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads