Реклама / Ads
0| 5441 |17.06.2007 НОВИНИ

46 конгрес на БСП: Министрите остават и партийни вождове

.
Здравите сили в БСП победиха, бе коментарът на много от участниците в 46-я конгрес на БСП, който завърши снощи в НДК. Те обаче избягваха откровени разговори с журналисти, сякаш имаха спуснато разпореждане да говорят за вътрешните дела в партията или само хубави неща или - нищо.Не министрите трябва да излязат от партийните ръководства, защото това не е европейска практика, а да се върши конкретна р
 
Да бъдат направени промени в структурите и отговорностите на ръководните органи на общинско, областно и национално ниво за постигане на необходимия властови баланс и преодоляване на развиващите се негативни процеси. Това реши заседанието на 46-ия конгрес на БСП. Конгресът реши изборните партийни членове на държавни и партийни постове да се отчитат периодично и да се утвърдят механизми за координация и взаимодействие между представителите на БСП в различните власти. На 30 юни т.г. заседанието на Висшия съвет на БСП трябва да избере нов състав на Изпълнителното бюро по предложение на лидера. В момента то е в оставка.

За увеличаване на доходите и развитието на човешките ресурси се предвижда от 1 януари 2008 година да се създаде национален фонд „Интелект", в който по сметка на всяко дете, родено след тази дата,  държавата да внася всеки месец по 20 лева, които детето да ползва като стипендия от 8 до 12 клас.

Предвидено е ежегодно увеличение на заплатите в бюджетната сфера не по-малко от 10% от 1 юли на съответната година, намаляване на данъчната тежест върху доходите от труд, намаляване с 3 пункта на осигурителната тежест от 1 януари 2008 година, насърчаване на разкриването на нови работни места, увеличаване с 25% на помощта при раждане на първо дете и три пъти - за второ дете от 1 януари 2008 година.

От първи октомври тази година е предвидено преизчисляване на пенсиите, отпуснати преди 2005 година, в мерките за развитието на човешкия капитал и увеличаването на доходите на хората са включени и предложения към социалните партньори за увеличаване на осигурителните прагове.

Като приоритет е посочено развитието на конкурентна и високотехнологична икономика, набелязани са мерки за насърчаване на малки и средни предприятия, за максимално усвояване на европейските фондове, както и мерки в областта на енергоспестяването и областта на транспортната инфраструктура, селското и горско стопанство, комуникационните технологии.

Продължаването и завършването на здравната реформа също е посочено като приоритет. Целта е здравеопазването да стане по-достъпно и по-ефективно. Набелязани са поредица от мерки по приоритета модернизиране на образованието и науката.
Като отделен приоритет е посочена ефективната антикорупционна политика.
Сред мерките за нейното осъществяване са набелязани реформи на националната система за борба с корупцията.

Конгресът прие и решение за подготовката и участието на партията в местните избори, а също и решения за дейността и функционирането на БСП, предвиждащи ускоряване на работата по подготовката и приемането на нов устав на партията.

Днешният конгрес смятам, че беше важен и оздравителен след неуспеха на евроизборите, изтъкна при закриването лидерът на партията Сергей Станишев.

Не се сбъднаха прогнозите, че ще извадим ножовете и конгресът ще се превърне в нощта на дългите ножове, добави той.
Въпреки очакванията, форумът премина в спокойна обстановка.
Станишев изтъкна, че партията носи отговорност за доверието в политиката в България, затова да има партийна система, която да е европейска и да не се превърне България в терен на популизъм и купуване на гласове.
Ние трябва да сме партията, която укрепва държавността, подчерта той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4783 |13.06.2007 Жълтите упълномощиха министрите си да подкрепят 10-процентното увеличение на пенсиите от 1 юли . 1| 5094 |03.06.2007 Жълтите се ежат на конгреса срещу тройната коалиция, царят я подкрепя . 0| 5027 |03.06.2007 Жълтите остават в коалицията, но искат ремонт . 0| 5442 |01.04.2007 Министрите Румен Петков, Джевдет Чакъров и Даниел Вълчев подават оставки до седмица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads