Реклама / Ads
120| 31619 |22.05.2012 НОВИНИ

5.8 по Рихтер удари София и част от България

.
Силен земен трус разтърси спяща София около 3 часа и 3 минути. По данни на БАН земетресението е било със сила около 5.8 по скалата на Рихтер. То е последвано от още няколко труса, с затихващи функции и сило от 4 до 3 по скалата на Рихтер. Няма данни за жертви.
 

То е усетено в почти цяла Южна България, като по-силно е било почувствано в Казанлък, Стара Загора, Благоевград, Пазарджик, Перник, Пловдив, Кюстендил и други селища в страната. По информация на наш читател епицентърът на трусовете е в близост до село Мещница, на 19 км. от Перник, позовавайки се на сайта USGS, която бе потвърдена по-късно и от българските сеизмолози.

Земетресението предизвика страх и паника сред много софиянци, които напуснаха домовете си, събирайки се групички по улиците. Дори и започналият да вали по същото време дъжд не успя да прибере хората в къщи.

В домовете на много столичани има паднали предмети: телевизори, хладилници, картини, закачалки.

На този етап няма данни за жертви и разрушения. Съобщава се за паднали мазилки и напуквания по по-високите сгради.

80 сигнала са постъпили на горещите телефони за паднали комини и напукани стени. 65 са приети в Пирогов, от които 17 с леки наранявания, а 14 в са били прегледани в неврохирургията.

 

Вътрешният министър опроверга слухове и тенденциозна информация за напукани язовирни стени и паднали сгради. Той обяви, че всички язовири и цялата пътна структура са проверени и няма опасност за функционирането им.

 

Според Цветанов вече са създадени кризисни щабове и още днес ще започнат да установяват щетите, които са били нанесени в селищата, които са в бедствено положение – в района на Перник и София.

Трите блока в Студентски град - 51, 52 и 53, както и блок 251 в столичния квартал "Борово", няма да падат. Причина за евакуирането им са извънредно големи пукнатини по тях.
 

Лично кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че няма данни за опасност от срутване. От мерки за безопасност обаче живеещите в висковите сгради са се изнесли навън.

По непотвърдени данни в квартал Младост има отлепен панел на жилишен блок. Все още обаче информацията не е потвърдена официално.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова обяви, че в момента се правят огледи в много райони в София, за да се установят материалните щети.

 Шефът на АЕЦ "Козлодуй" успокои гражданите, че няма никаква опасност в района на централата и тя функционира нормално.

 

В Перник днес няма да бъде учебен ден за децата. Това не се отнася до София, тъй като повече от родители няма как да заведат децата си на работните места.

 

Сеизмолози от БАН предупреждават, че през следващите дни и седмици ще има последващи затихващи трусове, които няма да бъдат с магнитут не повече от 3 по скалата на Рихтер. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 5886 |18.05.2012 Плевнелиев: Със "София тех парк" ще надскочим дребнотемието . 28| 7892 |16.05.2012 Иван Костов в момента бил колеблив човек, смята Софиянски . 34| 6664 |15.05.2012 МВР на крачка от тежко престъпление в София . 2| 5849 |15.05.2012 Голям пожар избухна в центъра на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads