Реклама / Ads
17| 6519 |09.09.2013 НОВИНИ

5 години затвор за хакерство предвиждат промени в НК

.
От Нова година 5 години затвор очакват хакерите, които проникват в корпоративни или държавни сайтове, източват информация, пускат вируси или блокират работата на институциите. Изцяло нова глава за компютърните престъпления се подготвя в проекта на нов Наказателен кодекс, който редица университетски преподаватели, юристи, икономисти и други специалисти от неправителствения сектор изработват по поръчка на Министерството на правосъдието, съобщава "Стандарт".
 

Сега действащият НК е от 1968 г., когато подобен род престъпления не е имало. През годините отделни текстове са били актуализирани, но за първи път се прави изцяло нова глава, обясниха експерти. В нея е предвидено доста по-сериозно наказание за хакерите. Ако например спрете страницата на Народното събрание или друга институции, по новия НК ще ви грози затвор до 5 г. и сериозна глоба.
 

 С по-минимална санкция ще се разминават хора, които крадат лицензирани програми или теглят филми, защото попадат повече под ударите на авторското право, разясниха специалистите. Предвижда се и изваждането на отделна глава за тероризма. В момента това деяние също е квалифицирано като тежко - наказва се със затвор от 5 до 15 г., но е в глава "Други престъпления". Досега компютърните престъпници се разминаваха с леки условни присъди до 3 години, сочи съдебната практика.
 

Ще бъде променена и подредбата на НК, като на първо място са изведени престъпленията срещу личността, а след това срещу държавата и общността.
 

Глоба пък ще смени затвора за по-леки престъпления като например дребни кражби - на зимнина, на продукти от магазини и пр. Сумите още се уточняват. В момента зад решетките се влиза при почти всички кражби, а при рецидив - задължително. В новия НК административното наказание ще може да се налага неколкократно, така че дори при рецидив провинилият се няма да бъде пращан зад решетките, а ще трябва да плати.

В момента затворите са препълнени с хора, които лежат по няколко месеца за незначителни провинения. Отделно социално слаби са се научили да намират подслон и храна в зандана. Мнозина извършват някое престъпление само и само да прекарат студените зимни дни на топло и след това отново излизат на свобода, за да просят и извършват дребни кражби. Според експертите в момента затворите ни са се превърнали повече в социални заведения, отколкото в истински места за лишаване от свобода и до голяма степен проблемът идва от действащия НК.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5349 |05.09.2013 Рашидов: Преди 8 години на маса се създаде медийният монопол . 1| 8191 |28.08.2013 3 г. затвор за син, изнасилил майка си . 8| 4959 |21.08.2013 35 години затвор за информатора на "Уикилийкс" . 2| 5143 |19.08.2013 Движението по Царя остава затворено до обяд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads