Реклама / Ads
27| 6680 |23.06.2011 НОВИНИ

5 милиона долара откраднали ромски фондации

.
Цветелин Кънчев
4 700 000 долара, отпуснати по проекти за ромски организации в България, са потънали по частни джобове и са откраднати от фондации, свързани помежду си. За това алармира в ефира на БиТиВи лидерът на Евророма Цветелин Кънчев.
 

Той изнесе скандални факти как един и същи фондации в България печелят проекти и парите потъват в джобовете им, а не стигат до ромите в страната, които живеят в бедност и мизерия.

В дъното на цялата финансова афера според Кънчев е Огнян Русинов, който е зам.-председател на Ромския образователен фонд – Будапеща. Той съдействал пари по проекти да се отпускат на близки до него организации. Така например 380 000 долара са отпуснати по програма на лелята на Русинов във Видин – Донка Панайотова. Отделно тлъсти хонорари вървели към съпругата му и лично към него.

Според Кънчев вместо за обучение на ромчетата, парите са източвани чрез фалшиви командировки, хонорари и са отивали за строежи на ромски палати, покупки на луксозни автомобили. Засечени били и две организации, при които проектите се дублирали – освен от Будапеща, получавали финансиране от правителството и от Столична община.

Това са пълни глупости, клевети и лъжи. Няма нито леля, нито съпруга, заяви пред зрителите на БиТиВи Огнян Русинов. Той се закани да съди Цветелин Кънчев за клевета.

Русинов обясни, че с тези пари, дадени за образование, вече 5 000 деца, вместо да учат в ромските училища по махалите, са се образовали в добри учебни заведения и много от тях продължават да учат висше образование.

Русинов обаче призна, че все сумата 380 000 долара е отпусната на Видин, както и по други проекти, но решението за това взимал Управителният съвет на фонда, а не лично той.

Русинов обясни още, че извършваните в момента прокурорски проверки на ромските организации не означава, че има престъпление. В Плевен, например, такава проверка приключила с мнение, че няма извършени нарушения и разхищения.

Разследване на в."Торнадо" по темата четете в рубриката "Бизнес и туризъм".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6408 |14.06.2011 Доган къта 2 милиона евро в имение край морето . 26| 5285 |13.06.2011 Борисов срещу Костов за ромския вот за сините . 32| 5441 |13.06.2011 Ив. Костов: Да не се броят гласовете в секциите с необичаен ромски вот . 8| 5578 |08.06.2011 108-те милиона за пенсии остават в НОИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads