Реклама / Ads
Frognews
2| 3382 |17.07.2018

5 огнища на чума са потвърдени, козита на баба Дора продължават да са опасни

.
Дамян Илиев и Ивайла Давидова
Към момента са евтанизирани около 4 000 хиляди животни заради чумата при козите и овцете. Официалните огнища са пет броя - това са пет села, в които са установени положителни резултати. Това обяви д-р Ивайла Давидова от дирекция ”Верификация на официалния контрол” при Централно управление на БАБХ.

В селата Воден, Кости, Шарково, Крайново и Странджа чумата при козите и овцете е потвърдена с проби както у нас, така и във Франция.

 

В тези епизоотични огнища животновъдните обекти са около 40. Към момента няма други официално потвърдени огнища. Българска агенция по безопасност на храните и нейните служители са официалните извършители на евтаназията на животните. Това са ветеринарни лекари.

 

Хората, които са им полезни помощници - въпросните роми, чиито снимки обиколиха социалните мрежи, извършват тежката физическа работа при държането на животните и при изнасянето на труповете.

 

За разлика от протестиращите защитници на животните и политическите представители там на място, те са облечени в специални бели дрехи и спазват всички мерки за биосигурност, свързани с дезинфекция, предпазно облекло и мерки за сигурност. Въпросните цигани само помагат на ветеринарните специалисти. Те са осигурени от общините. Без тях няма как да се свърши работата, заяви д-р Давидова.

 

Заболяването чума при дребните преживни животни е особено опасно, което е в категория на "биосигурност 3" и се използва като биологично оръжие.

 

Стана ясно, че в днешния ден екипите са изтеглени, тъй като са възпрепядствани да довършат своята работа в селата Шарково и в село Крайново - замеряни са с тежки предмети, имало е и барикади.

 

Животните са изкарвани от дворовете и са пускани. Включително добилата популярност баба Дора и нейните кози продължават да чакат евтаназия и продължават да представляват опасност.

 

Вирусът се пренася и чрез предмети и обекти, които са били в контакт във въпросните огнища. Заради посегателство върху колегите - служители от БАБХ на място, и посегателство и върху машините, с които се дезинфекцира, и те са изтеглени.

 

По въпроса с ваксините стана ясно, че в ЕС няма използвана ваксина срещу това заболяване. Никой не може да си позволи лукса да направи такова нещо - ваксинирано животно с жива ваксина е потенциален носител, което ще превърне страната в ендемична зона за това заболяване. Именно оттам най-вероятно е дошло заболяването у нас. Обявяването на дадена територия за ендемична зона е свързано и с търговски рестрикции.

 

Стана ясно, че всеки предмет, всяко животно в контакт е потенциален източник на инфекция. Труповете не се горят, общинската администрация определя място, подходящо за целта и животните се заравят там. Загробването на място е единственият възможен вариант.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Откриха две огнища на птичи грип в Пловдивско 0| 3592 |20.04.2018 . Четири огнища на причи грип в България 1| 3523 |05.11.2017 . 26 са огнищата на птичи грип 0| 3057 |04.01.2017 . За 2 седмици 15 нови огнища на птичи грип 0| 3086 |30.12.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ