Реклама / Ads
0| 3302 |10.09.2016

50 000 дка гори са унищожени при пожари от началото на годината

.
От началото на 2016 година досега в 398 пожара са унищожени 50 хиляди декара гори, съобщи Георги Костов - заместник-министър на земеделието и храните, след заседание на Междуведомствената работна група за борба с пожарите в МЗХ, съобщи БТА.

Само 5 процента от тези пожари са възникнали по естествени причини - от мълнии, а две трети - от запалени вече съседни земеделски територии. Основна причина за пожарите в горите - около 90 процента, е чистенето на пасища с тежка техника през горещите летни месеци, е установила работната група.

 

Санкциите срещу пожарите в ниви и в гори и сега са високи, но е много трудно да се установи виновно поведение, каза Костов. Лесно е обаче да се разбере откъде е тръгнал огънят и да се разбере кой е немарливият стопанин.

 

Работната група предлага на такива стопани да не се дават площи за пасища поне три години, както и да се спират помощите от ЕС.

 

Въведохме същата мярка за паленето на стърнища и тази година можем да кажем, че проблемът е решен и има само две глоби за стърнища, предизвикали пожар, каза Свилен Костов - заместник-министър на земеделието и храните.

 

Работната група предлага като превантивна мярка площите със запалени гори и стърнища да бъдат публично обявявани. Експертите искат да се подобри комуникацията между общинските служби "Земеделие", ДФ "Земеделие" и противопожарните служби, за да може бързо да се установи, откъде тръгват пожарите.

 

През тази година от пожари е пострадала най-много Югоизточна България заради сухото и горещо лято, каза главен комисар Николай Николов - директор на главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

 

Георги Костов съобщи още, че през миналата година от пожари са били унищожени 43 хиляди декара гори. Статистиката обаче показва, че през последното десетилетие от пожари са засегнати средно над 110 хиляди декара горски насаждания годишно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Опасност от пожари в 15 области от страната утре 0| 3621 |09.09.2016 . 10 области с екстремален индекс за опасност от пожари 0| 3309 |09.09.2016 . Разделят автогарите на категории 0| 2925 |08.09.2016 . Опасност от пожари в 6 области днес 0| 4345 |04.09.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ