Реклама / Ads
1| 4971 |24.11.2011 НОВИНИ

До 50 000 лева на седмица от измами по телефона

.
Ало, аз съм д-р Иванов. Синът ви е претърпял катастрофа и е в болница.
 

Трябва да се направи спешна ортопедична операция. Не можем да чакаме. В най-кратък срок трябват 5000 лева за закупуване на златни пирони, които да поставим в крака му.  Подобна "новина" от загрижен лекар могат да чуят поне 1000 души в страната дневно, пише в. 24 часа. В случая не става дума за бум на пострадалите при катастрофи, а за поредната телефонна измама. Описаният вариант е модификация на популярната схема, че ваш близък е пострадал при пътно произшествие. Оказва се, че това продължава да е най-актуалната схема, която измамниците използват, за да измъкнат по няколко хилядарки от лековерни българи, разказват полицаи, разследващи тези престъпления.

Работещи са и вариантите, при които хитрите измамници се представят за полицаи, следователи или прокурори и съобщават със строг глас, че дъщеря ви е блъснала дете, което бере душа в болница. За да се отърве от проблеми с правосъдието, пак са необходими няколко хилядарки. Въпреки богатата информация в медиите за този вид престъпления все още има хора, които се хващат на въдицата на мнимите служители на реда и на загрижените лекари. Измамниците разчитат на няколко елемента от психологическата нагласа на българина, обяснява Веселин Георгиев от сектор "Престъпления против собствеността" в Главна дирекция "Криминална полиция". Най-важният е, че българинът е много привързан към децата си и е готов на всичко за тях. Дори човек да подозира, че става дума за измама, усещането, че детето му има някакъв проблем, надделява и той е готов да действа на минутата, без да се замисля, анализира Георгиев. Такъв случай имало наскоро в Хасково, където възрастна жена била готова да даде 12 000 лева на мошениците. Жената не изключвала варианта това да е измама, но в същия момент не могла да се свърже с дъщеря си.

Мнимите полицаи и прокурори пък разчитат, че хората имат респект към службите за сигурност, особено по-възрастните. По тази причина мошениците звънят по телефона в ранни зори, за да стресират още повече хората, които все още спят. Другият психологически момент е втълпеното усещане, че човек трябва да даде някой лев, за да си реши проблема, без значение какъв е той. От подобни "лоши новини" на наш гръб измамниците печелят по 50 000 лева седмично, казват криминалистите. За да имат подобна печалба обаче, е нужно на въдицата им да се хванат поне двама-трима пенсионери. Оказва се, че възрастните хора над 60 г. са най-уязвимата група и те най-често са жертвите.

Затова и измамниците звънят на домашните им телефони между 11 и 17 ч, когато останалите са на работа. За разлика от преди сега измамниците не се задоволяват с дребни суми. Искат над 10 000, дори над 20 000 лв. Причината е, че хората вече по-трудно се хващат на лъжите им. За да намерят поредната си жертва, мошениците днес въртят минимум 200 телефона. Преди години беше достатъчно да се обадят на 10 души, казва Веселин Георгиев. Понякога една група измамници могат да наберат и 1000 стационарни номера.

В повечето случаи се обаждат на телефони в селата, където пенсионери държат поне 1000-2000 лева у дома. В големите градове по принцип хората не държат пари в брой вкъщи, но измамниците казват, че проблемите могат да се решат и с няколко златни бижута или скъп часовник например. По оперативни данни 500 души си вадят хляба с този вид престъпление. Криминалисти обаче смятат, че броят им е над 1000. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5580 |30.10.2011 Към 9 ч. избирателната активност е по-висока от миналата седмица . 28| 7888 |19.06.2011 Е. Костадинов: Имаше изненади с досиетата тази седмица! . 8| 4876 |10.06.2011 БСП и ДПС внесоха вота, след седмица - дебатът . 46| 5929 |19.05.2011 Б. Борисов: Трябват ми работещи мотори, а не да ги търся по една седмица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads