Реклама / Ads
4| 5272 |09.03.2019 НОВИНИ

50 000 роми от България пристигат на година в Германия

.
Цели ромски квартали на България се изнасят компактно и организирано в Германия. Преселението е с мащаб и темпове, които могат да бъдат определени като исторически.
 

По квартали, по градове, гетата се преместват на запад. Турскоговорещите роми от Пловдивско и Шуменско са превзели своя територия в град Дуисбург.

Но зад организираното преселение, стоят финансови интереси на турци, живеещи в Германия, които експлоатират ромите с нископлатен труд на черно и източват социалната система чрез тях.

 

„Ако така се продължава с това преселение, Дуисбург ще стане асоциален град. Просто няма да може да се живее там”, казва писателят Франц Фол.

Журналистът от „Шпигел” Мари Грос е разследвала преселението от „Столипиново” към Дуисбург и Дортмунд.

 

„Турците, които ги довеждат тук и ги наемат, също така опитват да ги включат в системата за социални помощи. Те не само, че работят нелегално за своите турски работодатели и не плащат нищо на държавата, но получават и социални помощи”, обясни Мари Грос.

 

Писателят Франц Фол е живял половин година в гетото на Дуисбург, за да напише книга за социалния феномен там.

 

„Когато хората идват в Дуисбург, те трябва да си платят пътя, наема на жилището или мястото, където ги настанят. И когато си намерят работа, трябва да изплащат една част от заплатата си на тези хора”, каза той.

 

Въпреки експлоатацията и трудностите, българите продължават да идват в Германия. По 120 на ден, около 50 000 на година.

 

Редакторът на местния вестник – Марко Ройс, е роден и израснал в Дуисбург. Свидетел е на преселението през последните няколко години.

 

„Животът в града не се е променил. Само конкретни малки райони, конкретни улици са променили начина си на живот – докато децата тичат по улиците, германчетата вече спят в леглата си. Това е начинът на мислене на германеца”, заяви Марко Ройс.

 

Един от новите преселници обясни, че е дошъл в Германия от немотия, работи във фурна за 8 евро на час, което е под минимума, но успява да праща пари и в България.

„Действителната причина е, че в тяхната родна страна, в България, хората са бедни, нямат перспектива, нямат бъдеще и те вярват, че в Германия, и по-конкретно в Дуисбург, те биха имали перспектива за тях, за децата си, за работа, за пари”, обясни Марко Ройс.

 

„Имам доста добра идея защо всички тези хора идват в Германия. Прекарах в България 4 дни, в „Столипиново”.  Видях бедността, мръсотията”, каза Мари Гроз, цитира bTV.

По думите на Марко Ройс повечето от тях нямат истинска работа, защото без език е трудно.

 

„Щом успеят да се включат в системата за социални плащания, в система на здравеопазването тук, те просто остават заедно с децата си, с цялото семейство”, обясни Мари Гроз.

 

Германия гарантира минимален жизнен праг от 424 евро на човек от семейството. Ако със заплатата си, не можеш да го постигнеш, държавата доплаща. Нужно е само да работиш поне по няколко часа. 

 

„Четири часа работиш и те ти подпомагат с някакви пари за квартира и за ядене. Мини джоб значи това, мини джоб, на 4 часа. Като не можеш да си намериш за 8 часа работа, държавата те подпомага за квартира и за храна ти дава”, обясни един от преселниците.

 

Освен тези минимум 424 на човек, държавата дава по около 200 евро на дете месечно.

„За четвърто, пето, шесто – 250 евро. Колкото повече деца, толкова повече детски надбавки получава човек”, каза Марко Ройс. 

 

„200 евро ти дават за храна на месеца и 400 евро ти плащат квартирата. И колкото си изкарваш от работата отделно, те са за тебе. Някъде към 1100 евро на месец идват. С твоята заплата и те като ти дават, стават 1100-1200 евро. Детски отделно. Това е, господине, държавата подпомага, Германия има пари, богата държава”, разказа един от емигрантите.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6909 |09.03.2019 Демократична България: Има сговор около избора на Радослав Миленков за подуправител на БНБ . 3| 4155 |08.03.2019 Катя Николова: Проблемът с насилието над жени и деца и в България, и в Русия е много голям . 0| 4251 |08.03.2019 Вижте планираните от ЧЕЗ Разпределение прекъсвания на тока в Западна България, за периода 11-15.03.2019 г. . 0| 4009 |07.03.2019 Огласиха програмата на папа Франциск при посещението му в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads