Реклама / Ads
63| 6427 |01.10.2013 НОВИНИ

По 50 лв. към ниските пенсии за Коледа

.
Правителството обмисля близо 800 хил. пенсионери с пенсии до 200 лв. да получат коледна добавка до 50 лв. Това съобщи днес пред журналисти министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който участва в честването на днешния Международен ден на възрастните хора.
 

Докато не приключи поне отчетът за приходите в бюджета до края на ноември месец примерно, е трудно да отговорим на този въпрос. "Знам, че този въпрос вълнува българските пенсионери, защото коледната надбавка в продължение на 4 години не съществуваше като част от българската действителност и затова българското правителство се готви да подпомогне хората с най-ниски пенсии. Сумата, която се търси, е между 35 и 40 милиона, за да могат да се подпомогнат пенсионерите с размер на пенсията под 200 лева", поясни Адемов.

Сумата, която се търси е между 35-40 млн. лв., допълни той.

Министърът уточни, че два са вариантите за определяне размера на коледната добавка. Единият е диференциран подход, а другия - всички да получат по 50 лв.

Принципът на индексация е 50% от осигурителния доход и 50% от инфлацията, припомни министърът. В отговор на въпрос той каза, че дебатът за ранното пенсиониране не е спирал от 2000 г. насам и припомни препоръката на Европейската комисия за увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Имаме драстични примери, професии, при които пенсионирането е на възраст под 50 години, което натоварва осигурителната система и бюджета на държавното обществено осигуряване, коментира министър Адемов. По думите му идеята е да се даде възможност не само на хората от трета категория труд, а и на тези от първа и втора категория да се възползват от възможностите да останат по-дълго време на пазара на труда, за да имат по-високи нива на коефициент и да разчитат на по-високи пенсии.

Министърът напомни, че стажът е този, който участва в изчисляването на размера на пенсиите, като за категорийните работници има преизчисляване на стажа - за тези от първа категория 4 за 5 години, а за тези от втора - 3 за 5 години.
Пенсиите в България са за осигурителен стаж и възраст, а не само за осигурителен стаж, каквато е ситуацията в МВР, каза в отговор на въпрос министър Хасан Адемов и добави, че това е неговата принципна позиция.
На въпрос за семейните месечни помощи за деца министърът каза, че големият въпрос е дали те могат да се обвържат с образованието, което е в основата на стратегия "Европа 2020".

Дискусията дали може за деца над 16 години вместо месечни помощи да се дават учебници и помагала под формата на ваучери заслужава внимание, отбеляза Адемов и допълни, че от МТСП заедно със социалните партньори ще продължат работата в тази насока.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5397 |29.09.2013 Щамовете Калифорния, Виктория и Масачузец ще ни тръшнат по Коледа . 43| 6369 |19.09.2013 Пенсии над 10 000 лв. и в България! Айде де! . 159| 5673 |23.07.2013 Пенсии от по 1575 лв. в края на мандата Орешарски? . 8| 5226 |03.07.2013 "Aвиоотряд 28" търсил Дядо Коледа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads