Реклама / Ads
17| 6049 |10.02.2011 НОВИНИ

500 лв. глоба за коли на газ в мол

.
Шокиращо е в София - от 50 проверени паркинги, 23 са в нарушение.
 

От 100 до 2000 лв. е глобата, ако бъде открита кола на газ в подземен паркинг, пише 24 часа. С 500 лв. ще бъдат санкционирани молове и големи магазини, в чиито подземия бяха открити автомобили с газови бутилки, ако им е за първи път. Проверка на инспекцията за технически надзор в цялата страна бе направена през януари. Тя е втората по ред, при първата ги погалихме с перце, само им предписахме какво да правят, сега ще глобяваме, каза шефът на инспекцията Юлиян Иванов.

Шокиращо е в София - от 50 проверени паркинги, 23 са в нарушение. От март обаче санкцията ще отнасят не само магазините, но и собствениците на коли, които са ги оставили на паркинг под земята. За да стане това, ще се търси съдействие на полицията.

15,30 ч в понеделник. Фоторепортер на "24 часа" влиза в подземния паркинг на The Mall на "Цариградско шосе". Пред подземието има ярка червена табела и на нея с бели букви е написано: Внимание! Забранено за автомобили с газови инсталации". Надписът е повторен на английски.

Вътре, под земята още на пръв поглед се набиват поне няколко триъгълника в сигналножълто "Газ". Единият е на лада, вторият е на рено клио, а третият на ситроен. През януари инспекторите на техническия надзор влязоха в 178 подземия в цялата страна. В 38 от тях са засечени коли на пропан-бутан, написани са 93 предписания да има табелки със забранителен текст.  Присъствието на кола с газови бутилки в подземен паркинг у нас е абсолютно забранено, защото има опасност от взрив, казват експертите. Такъв автомобил може да се паркира под земята, но само ако гаражът или паркингът има вентилация, която да обръща въздуха 3 пъти на час, аварийна уредба, която се задейства автоматично и сменя въздуха 8 пъти на час, и газсигнализатори. Всичко това е много скъпо и почти никой не го правел.

Най-много автомобили на пропан-бутан са засечени в подземния паркинг на мола на "Цариградско шосе"- 10. Но пък и там били взели най-много мерки, за да не влизат такива коли. Има забранителни табели, двама охранители контролирали. Ако бъде засечен автомобил на газ, му залепвали голям червен стикер, който предупреждавал собственика да го извади оттам.

От магазина поискали съдействие от техническия надзор да бъдат глобявани собствениците на автомобилите, каза Ваньо Бояджиев, шеф на регионалното звено на инспекцията в София. "Ние сме контролната институция, но като спрем собственика на автомобили, виждаме как той трясва вратата под носа ни и изчезва", обяснява Бояджиев. Затова ще търсят помощ от полицията. Ранен бил часът на проверката в мола срещу хотел "Хемус" на "Арсеналски" 2. На първото ниво в подземието са открити три газови коли. И в "Сердика" в Ситняково са "хванати" 3 коли с газови уредби.

Шест пък са били паркирани в подземията на сграда на ул. "Вихрен" при околовръстното. Тя е собственост на "Риск инженеринг". "24 часа" попита шефа на компанията Богомил Манчев, дали е така. "Нали не мислите, че служебните ни коли са натъпкани с газови бутилки. Служители във фирмата са направили това нарушение с частните си автомобили. И те ще платят глобата, каза той. В нарушение е засечен и подземният паркинг на "Технополис" срещу ТЕЦ "София". Там са били паркирани 8 колина газ. Този на автогара "Сердика" пък е прибрал 4 такива автомобила. По 2-3 коли е имало в мола на "Шипченски проход", мола на "Стамболийски", "Скай сити" на "Коста Лулчев" 52, подземия на блокове ползвани от "Ауто мобайл" в Зона Б5, БЧК, НДК. Всъщност наредбата, която забранява газовите автомобили в подземията, е от 2006 г. Тогава все още подземните паркинги не са толкова масово явление. Те се нароиха с новите комплекси,молове и големи магазини, казват специалистите.

Затова се наложило миналата година да се направи "преброяване" на газовите нарушители в подземията. Тогава им направихме само предписания. Повечето са ги изпълнили - поставили са табели със забрана за тези автомобили. Но наличието на табела не оневинява собствениците, в случай че бъдат хванати забранените коли, казва Юлиян Иванов. На съвестта на шофьорите разчитат най-вече в моловете в София. На входовете на подземните паркинги те са поставили табели със забраната, увериха мениджърите, но признават, че някои клиенти не се съобразяват с тях. Мениджърите на търговските центрове обаче се оплакаха, че не всички коли с газови уредби могат да се идентифицират, защото нямат необходимия стикер. Освен това нямало законови възможности нарушителите да бъдат санкционирани. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6741 |08.02.2011 64 млн. лв. са събрани от винетки, глобавят за затъмнени стъкла . 1| 4959 |08.02.2011 Шеф на НАП отнесе глоба заради Ковачки . 3| 6048 |07.02.2011 Глоба от 20 лв. за нерегистрирани коли в София . 4| 4854 |03.02.2011 20 000 лв. глоба за общинар от ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads