Реклама / Ads

0| 3831 |24.08.2018 НОВИНИ

50% от фирмите искат да отпадне защитата при уволнение на хората с увреждания

.
Повече от половината фирми у нас искат да отпадне защитата при уволнение за хората с увреждания.

19 на сто от фирмите са наели човек с увреждане през последните 3 години, сочат данните от проучване на Българската търговско-промишлена палата за bTV.

 

77 на сто - не са наели такъв човек.

 

Причините - не е имало такъв кандидат, естеството на работа не позволява, и на трето място - заради защитата, която имат срещу уволнение.

 

Повече от половината фирми, участвали в допитването, са поискали именно отпадане на тази защита като стимул за бизнеса да наема повече хора с трайни увреждания.

 

От миналата година Мариана от Бяла Слатина работи в производство на перилни, почистващи и козметични продукти. Преди това е била без работа в продължение на 5 години. Фирмата, в която сега работи Мариана е специализирана за хора с увреждания, т.е. поне 30 на сто от персонала са с увреждания.

 

Шефът й казва, че масово не се спазва законът за обществените поръчки и такива, които трябва да са запазени за предприятия като неготово, се оказват недостъпни.

 

Красимир Кънев, пълномощник на управителя на фирмата, коментира, че няма достатъчно ангажираност за хората и се налага да ги пускат в неплатен отпуск. Работодателят апелира за по-строг контрол и за по-големи данъчни и осигурителни облекчения.

 

35% от фирмите искат по-голяма подкрепа за адаптиране на работните места, 45 на сто - за допълнително обучение и квалификция, а най-много - 52 на сто - искат да отпадне защитата срещу уволнение. Сега човек с увреждане може да бъде отстранен, ако инспекцията по труда го разреши.

 

Повечето фирми, участвали в допитването, разчитат на собствени средства, за наемането на хора с увреждания. За последните 3 години едва 17 на сто са използвали програми за субсидирана заетост, по които са наели по 1 човек.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 4140 |23.08.2018 Искат външна проверка на кризата с Търговския регистър . 3| 10121 |16.08.2018 Стажът при пенсионирането трябва да отпадне, смята икономист . 2| 4684 |13.08.2018 Съмишленици на Десислава Иванчева искат самоотвод на прокурорите . 6| 5363 |10.08.2018 Дипломати искат от президента да спре незаконни ротации на посланици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ