Реклама / Ads
13| 5557 |02.04.2012 НОВИНИ

54 милиона за бедствия раздадени на тъмно

.
наводненията в Бисер
Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС съвет е раздала 54 173 544 лв. през миналата година при пълна липса на прозрачност
 

Това става ясно от получена по Закона за достъп до обществена информация справка, пише в. 24 часа. Веднага след големите наводнения в с. Бисер и Свиленград в началото на февруари, при които загинаха и хора, "24 часа" се опита да направи проверка какви средства са похарчени за бедствия през 2011 г. и колко от тях са отишли за превенция, за да не се стигне до тях. Поводът бяха оплаквания от кметове, че са молили правителствената комисия за средства за укрепване на язовири и почистване на речни корита, но са получили отказ.

Оказа се обаче, че междуведомствената структура е спряла да публикува решенията си на правителствения сайт с идване на настоящото правителство. Затова се наложи да отправим официално искане към МС за раздадените средства. Оттам обаче препратиха питането ни до МВР, тъй като архивът на комисията бил там.

На 29 февруари получихме отговор от вътрешното ведомство, че исканата информация се съхранява от Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” и тя може да я предостави срещу заплащане на такса за достъп до обществена информация. За диск с решенията на комисията и за 6 листа справка платихме 1,22 лв. и още 6 лв. за банков превод, тъй като касата на ведомството не работи с външни лица.

От получените данни стана ясно, че са разпределени 54 млн. лв. От тях 16,7 млн., или 31%, са отишли за възстановяване на хидротехнически съоръжения и осигуряване на проводимост на речните легла. Половината от удовлетворените искания обаче са отправени от министерства.

МВР е получило 500 000 лв. за ремонт и поддръжка на водоизточници от дълбоки сондажи, предназначени за извънредни ситуации, но не е успяло да ги усвои. Здравното министерство е взело 177 011 лв. за реконструкция на канал в двора на русенската болница.

Близо 6 млн. са влезли по сметките на Министерството на земеделието и храните за възстановителни работи по 37 реки. Почти толкова са разпределени между 27 общини за такава дейност.

Други 27 заявки от кметове обаче не са уважени. При молби за 7,2 млн. лв. за водни обекти са дадени 3,5 млн. Например община Долна Митрополия е отправила 12 искания за финансиране на почиствания на речни корита и дерета, но по тях не са отпуснати средства.

Заявката на Столична община за 2 млн. лв. за укрепване на реки обаче е уважена. Освен това тя е получила 540 хил. лв. за ремонт на 3 язовира. При посещението си дни след наводнението в с. Бисер еврокомисар Кристалина Георгиева специално подчерта, че един лев за превенция спестява от 4 до 7 лв. за щети.

Оказа се обаче, че у нас никой не следи дали записаните в Националната програма за защита при бедствия дейности се изпълняват. По закон комисията има право да ги финансира, но на запитването ни колко средства е отделила за тях, бе отговорено, че се разчита на бюджетите на различните министерства. Обещано бе да се направи проверка дали са изпълнили предвидените в програмата задачи едва след нашия интерес. Отговор до момента по въпроса няма.

Проверката обаче показа и друго. В началото на м.г. комисията е приела решение, че за превенция може да се харчат до 15% от предвидените в държавния бюджет средства за предотвратяване и преодоляване на бедствия. За 2011 г. те са били 81 млн. лв., а за тази година - 70 млн. лв.

От МВР уверяват, че комисията ще започне да публикува извлечения от протоколите от заседанията си на сайта на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”. Така гражданите ще могат да се информират какви пари се отпускат и да контролират как се харчат. Защото злоупотребите със средства за бедствия при предишния кабинет бяха сред първите, които сегашното правителство предаде на прокуратурата. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 7145 |09.03.2012 Най-високата заплата у нас - 3,9 милиона лева . 18| 5679 |12.02.2012 Цветанов: Консултативен съвет ще помага при бедствията . 13| 16034 |08.09.2011 5 милиона влагаш, 15 крадеш – това е далаверата на Доган . 27| 6683 |23.06.2011 5 милиона долара откраднали ромски фондации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads