Реклама / Ads
5| 6355 |28.02.2010 НОВИНИ

56% от обществото се интересува от "Октопод" и "Наглите"

.
Акциите на МВР вълнуват 56% от бг населението в градовете
56% от участвалите в изследване на НЦИОМ за борбата на правителството с организираната престъпност пълнолетни жители на градовете посочват, че силно се интересуват от операциите, които МВР предприе през последните месеци („Наглите"„Октопод" и др.).
 

Според проучването, интересът е особено висок сред мъжете - близо две трети от тях твърдят, че следят в детайли операциите на МВР.

Едва 6% от градското население на България признава, че не следят публичната информация по темата.

54% от интервюираните научават за акциите на МВР основно от новините. 40% са респондентите, които следят темата в подробности и търсят информация от най-разнообразни източници. Интерес към подробностите по-често проявяват възрастните (над 50 години). Работещите и високообразованите респонденти, като по-заети хора, се информират главно от новинарските емисии.

Една трета от жителите на градовете посочват, че са подобрили мнението си за работата на правителството на ГЕРБ, откакто МВР провежда операции срещу престъпния контингент в страната. Други 39% твърдят, че оценката им за работата на кабинета от самото начало е добра. В същото време, една пета от интервюираните признават, че не са променили лошото си отношение към правителството.
72% от жителите на градовете очакват, че усилията на правителството в борбата с организираната престъпност ще продължат и в бъдеще. Само 12% са на мнение, че държавата ще се откаже от битката срещу престъпността.

Високите очаквания на хората за справяне с престъпността са много задължаващи за всички, ангажирани с конкретните действия и операции, обобщава екипът на НЦИОМ, провел изследването.

Масово е желанието да се разкрие истината за връзките на организираната престъпност с лица в държавните институции, съдебната система и политическите партии. То е в основата на регистрираното от НЦИОМ високо одобрение (сред 87% от интервюираните) за предприетите мерки срещу високопоставени държавни служители, злоупотребили със служебното си положение (в данъчните служби, в митниците, в държавната агенция за бежанците, в МВР, и др.).

Две трети от участниците в изследването очакват, че операциите на МВР от последните месеци ще възстановят доверието към България от страна на международните институции. При подобно масово одобрение на предприетите от държавата мерки не може да се търси партийно пристрастие или пък конюнктурна подкрепа. Хората са наясно, че без да се нанесе решителен удар срещу организираната престъпност, не е възможно да се изчисти образът на страната ни в Европа, нито да настъпят положителни промени у нас.

Мнозинството от анкетираните - 71%, не се съмняват в твърдата воля на правителството да продължи да се бори с престъпността. Това отличава масовите оценки за акциите на кабинета Борисов срещу престъпността от тези за предходните правителства. Наред с това, в момента повечето от интервюираните не са оптимисти за изхода от борбата с престъпността - 46% допускат, че дори МВР и прокуратурата да съберат необходимите доказателства, това няма да е гаранция за издаването на справедливи присъди.

Думите на вътрешния министър Цветанов „Този път държавата ще победи мафията" се приемат като възможна развръзка от 29% от интервюираните, но 45% засега остават скептично настроени.

Жителите на големите градове категорично не подкрепят възможността операциите на МВР да целят единствено пропаганден шум и отвличане на вниманието.

Желанието виновните да получат справедливо възмездие е огромно. Но и неверието в българското правосъдие също е високо. Досегашният опит от знакови дела срещу лицата на организираната престъпност кара интервюираните да бъдат скептици за крайните резултати. Едва ли през последните години е имало по-голямо предизвикателство пред съдебната система у нас.

Резултатите са от експресно проучване на НЦИОМ, проведено в периода 19 - 23 февруари сред градското население. По домовете им са интервюирани 804 пълнолетни лица в 50 български градове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4806 |11.02.2010 За България, свободна и чиста от ГМО, настоява обществото . 0| 6206 |19.01.2010 Високият бюджет на МВР - мистерия за обществото . 21| 4879 |17.12.2009 Турция се интересува от референдума за новините . 1| 6252 |11.04.2009 БНБ навърши 130 години. Отваря врати за обществото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads