Реклама / Ads
20| 5805 |31.03.2010 НОВИНИ

59 мерки борят кризата, Борисов вдига ДДС, ако се наложи

.
Там, където съм аз, е прозрачността. Това заяви премиерът Бойко Борисов, попитан кога Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще бъде открит за медиите. Борисов каза, че не е против, ако останалите страни в тристранния съвет са съгласни.
 

За 59 антикризисни мерки се договориха представителите на синдикати, бизнес и правителство. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет. Премиерът изрази съжаление, че е имало изтичане на информация по време на преговорите на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Припомняме, тристранката заседава шест поредни дни преди да се постигне някакъв консенсус по антикризисните мерки.
Както още предишните дни стана ясно, по най-дискутираната мярта - вдигане на ДДС, е постигната договореност данъкът да не бъде повишаван.

ДДС ще се вдигне, ако правителството не успее да развали сключени договори за 2 млрд. лева, категоричен е премиерът. "Съгласих се ДДС да остане на ниво 20%, независимо че убеждението ми е, че с времето трябва да намалява", изтъкна премиерът, но заяви категорично:

"Изобщо няма да ги питам, отивам и го вдигам, ако се наложи". Той заяви, че е изключително правилен принципът на европейските лидери, че когато не всичко е договорено, нищо не е договорено. Борисов за пореден път заяви, че настоящото правителство плаща увеличението на пенсиите на предишните управляващи. По думите му, те са вдигнали пенсиите, но реално изплащането им е започнало при неговия кабинет. "В момента пенсиите няма как да бъдат вдигани", каза Борисов и обеща поетите ангажименти към пенсионерите да се изпълнят в рамките на мандата. Той заяви, че се очаква мерките да донесат в хазната около 1.6 млрд. лева. Неразплатените около 550 млн. лева, които трябва да получи бизнесът, ще ги получи до 15 дни, разработена е схемата за плащане", заяви още премиерът.

"Бяхме и критикувани, че сме избрали този начин на работа", посочи Борисов и изрази убеждението си, че въпреки всичко, това е правилният начин на работа. "На север от София т.нар. шопски край е известен с ината си. Аз съм от там. Когато една политика касае 8 млн. души, правилният начин за работа е този", допълни премиерът. По думите му ако преди една година Националният съвет за тристранно сътрудничество се беше събрал и беше направил антикризисни мерки, сега нямаше да са 59, щяха да са 5. Министърът на финансите Симеон Дянков посочи един от постигнатите резултати - че е доказано, че Съветът за тристранно сътрудничество може да работи. "Работихме над 50 часа, проведохме 8 заседания и преговаряхме и в почивните дни", изтъкна министър Дянков. Част от мерките спомагат за съкращаване разходите в администрацията, която ще поеме част от тежестта на кризата, посочи финансист № 1. С някои от мерките се облекчава и бизнесът, посочи още той и допълни, че тези мерки се отнасят за бързо изплащане на ДДС, което е факт от този месец.

"Този диалог показва как и за в бъдеще съвместно със социалните партньори ще решаваме много от проблемите и в икономическата, и в някои други сфери", посочи Дянков. По думите му, 59-те мерки са за бързо излизане от кризата, но и когато България излезе от кризата, да се превърне в по-добро място за живот и за работа. Стана ясно, че след великденските празници ще се обсъжда и още една допълнителна мярка, за която до момента не е постигната договореност. Става въпрос за мярка 60, която касае здравеопазването, съобщи министър Дянков. Той обясни, че мярката се отнася за  болничните дни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 7821 |30.03.2010 Министър Нанев подаде оставка след натиск от прокуратурата и премиера Борисов . 63| 7233 |29.03.2010 EUObserver: Край на медения месец на Борисов . 9| 5698 |28.03.2010 Борисов в затруднение - имениците му идват много . 18| 4918 |27.03.2010 Б. Борисов: Нямаме над 200 млн от парите за здравеопазване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads