Реклама / Ads
4| 9347 |29.08.2012 НОВИНИ

6 млн. са инвестирани за разкопките при станция "Сердика II"

.
Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова разгледа изложбата на антични предмети в новата метро станция "Сердика II". Експозицията се състои от дванадесет витрини, представящи историята на античния град Сердика.
 

 

Изключително важно е, че успяхме да подредим тази изложба и тя да бъде открита заедно с метрото в петък, подчерта градоначалникът. Тя има образователна функция освен естетическа, каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при проверка на подготовката на изложбата.

 

Фандъкова посочи, че в археологическите разкопки при метростанция „Сердика II” са инвестирани близо 6 милиона лева. По думите й няма опасност експонатите да а бъдат увредени от метрото или големия поток от пътници. Няма начин да бъдат повредени, всичко е много добре обмислено, планирано, за да може да се запази. Неслучайно пет пъти беше променян проектът за метростанция Сердика, така, както са намерени, да могат да се консервират и експонират, подчерта Фандъкова.

 

Находките са собственост на Музея за история на София и на Националния археологически музей при БАН. „Изложбата ще бъде за всички хора, преминаващи през тази станция. Те могат да се запознаят в детайли с древната история на София, с която можем да се гордеем”, каза кметът.

 

По думите й в Сердика е бил създаден и утвърден център на римската провинция Тракия и центърът на древна Сердика не се е изместил до ден-днешен. „Видяхме афиши за цирк, изграждане на водопровод, съдове. Нашата работа и днес е такава – да изграждаме града и да го развиваме”, допълни Фандъкова.

 

Според Фандъкова до петък ще бъдат изцяло премахнати строителните огради. „Има стъклен парапет и вече много софиянци и туристи могат да виждат как работят археолозите. Предстои скоро да приключат и да започне работата на консерваторите”, каза Йорданка Фандъкова.

 

Изложба като тази на метростанция „Сердика II” няма в никое друго метро в света, каза заместник-кметът по култура на Столична община Тодор Чобанов.

 

По думите му в изложбата са представени най-древните находки от територията на днешния столичен град от епохата от неолита, която в Европа започва от Балканите. „Това са находки на 9000 години. Това е първата в човешката история керамика - съдове, изработени на ръка”, добави Чобанов.

 

Според него керамиката е дошла в Европа през Балканите, през България. „Ние сме вратата на европейското пространство за това революционно за VII век преди Христа откритие – съдовете, в които се готви и се съхранява храната”, заяви Тодор Чобанов.

 

Според него в София са живеели хора от най-различен етнически произход, защото е била много космополитен град.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5291 |22.08.2012 Маскирани с мотор "удариха" бензиностанция . 1| 5325 |06.08.2012 Възпламени се газстанция; има пострадали . 4| 6128 |19.04.2012 Кола с дете гръмна на бензиностанция . 106| 8653 |24.10.2011 Анализатори: Плевнелиев е с добра дистанция, но теоретически преодолима

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads