Реклама / Ads
0| 4205 |12.10.2017 НОВИНИ

65 000 излязоха на шествие в Барселона, стигна се до сблъсъци

.
Поддръжници и противници на независимостта влязоха в тежки ръкопашни битки след поредната демонстрация за обединение в каталунската столица.
 

Около 65 000 души се включиха в шествие в Барселона по случай националния празник на Испания с призив за единство на страната срещу опитите за отцепване, съобщи общинската полиция, цитирана от Асошиейтед прес. Това е най-масовото участие, откакто преди три години полицията започна да води подобна статистика, каза говорител на общинските сили на реда.

 

Един полицай е леко пострадал, след като се намесил, за да раздели две групи протестиращи, влезли в стълкновение на централния площад, отбеляза говорителят и уточни, че други инциденти не са регистрирани, съобщи БТВ.

 

Две малки групи протестиращи влязоха в сблъсък в центъра на каталунската столица по време на юнионистката демонстрация. Те хвърляха столове едни срещу други, докато не се намеси полицията. Засега не е ясно какво е предизвикало насилието и кои са участниците.

 

Протичаща наблизо демонстрация на организации от гражданското общество - противници на отцепническите стремежи на Каталуния, не беше прекъсната.

 

Отделен протест на около 200 поддръжници на крайната десница и испански националистически организации завърши на хълма Монтжуик с речи и изгаряне на неофициалния флаг, превърнал се в символ на каталунските сепаратисти.

 

На ултиматума към каталунските власти да заявят ясно до понеделник дали обявяват независимост, регионалният премиер Карлес Пучдемон реагира в „Туитър”: Ние искаме диалог, a отговорът на Мадрид е да се отнеме автономията на областта. Посланието е разбрано.

 

Мадрид демонстрира единство с военен парад. Той обаче завърши с трагедия - на прибирането към базата си южно от столицата на самолетите един изтребител се разби. Пилотът не е успял да катапултира и е загинал.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3679 |19.09.2017 Русенци излязоха на протест заради мръсния въздух . 0| 3914 |26.08.2017 Хиляди излязоха на шествие срещу тероризма в Барселона . 0| 3988 |18.08.2017 Хиляди се събраха в Барселона, за да почетат паметта на жертвите . 2| 4552 |17.08.2017 13 са жертвите в Барселона, над 50 са ранените

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads