Реклама / Ads
0| 5069 |29.11.2010 НОВИНИ

65 млн. души са загубили личните си данни от кибератаки

.
От 2006 г. насам има двойно увеличение на киберпрестъпленията всяка година, съчи статистиката. Най-разпространени са кражбите на лични данни в интернет, кражбата на банкова информация и компютърни измами.
 

65 млн. души са загубили личните си данни заради киберпрестъпления в последните месеци, съобщи зам.-министърът на транспорта и информационните технологии и съобщенията Първан Русинов. За борба с кибератаките са похарчени близо 25 млрд. долара, уточни той на откриването на конференция по информационна сигурност „Пресечната точка на държава, бизнес и НПО” в рамките на форума BAIT Week 2.10 – IT седмицата на България.

Статистиката сочи, че от 2006 г. насам има двойно увеличение на киберпрестъпленията всяка година. И през 2010 г. се очаква повишаване на престъпността в областта на ИТ. Най-разпространени са кражбите на лични данни в интернет, кражбата на банкова информация, компютърни измами, обясни началникът на сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” в ГДБОП Явор Колев. По думите му компютърът вече е разпространено оръжие за извършване на престъпления.

2,2 млрд. са потребителите на интернет в света. Това е една огромна държава, по-голяма от Китай и Индия едновременно, в която няма общи закони и структури, които да имат отговорно отношение към безопасността на потребителите. В тази държава е нормално освен добронамерени граждани, да има и такива, които извършват престъпления, каза Колев. Повече от 50% от населението на България има достъп до интернет, а около 14 % – до много бърз широколентов интернет.

Вътрешният министър Цветан Цветанов посочи, че е възможно страната ни да търси помощ, включително финансова, за обучение на служители срещу престъпленията в интернет. Този въпрос вероятно ще бъде обсъден при посещението на вицепремиера в САЩ, където той ще се срещне с ръководството на ФБР. Американската разузнавателна агенция може да ни помогне с технически средства и с обучителни семинари в своите центрове в Европа и САЩ. По думите му предизвикателство за МВР е запазването на личните данни на гражданите и противодействие на престъпленията в интернет. Според министъра в интернет пространството е по-трудно да се устави “умисъл за престъпления”. Няма гражданин, който да не е зависим от информационните технологии, каза министърът. Ние вече не можем да живеем вече без високи технологии, посочи още Цветан Цветанов. Според него децата и подрастващите трябва да се ползват с най-голямо внимание от органите на реда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4643 |10.09.2010 БСП и Цветанов кръстосаха шпаги заради личните документи . 5| 7568 |29.06.2010 Забулени жени на личните карти искат мюфтии . 2| 5496 |18.04.2010 Проверяваме online за личните документи . 0| 5758 |03.04.2010 Стоп! Забрана за престой и паркиране край столичните православни храмове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads