Реклама / Ads
6| 5027 |22.07.2011 НОВИНИ

7 косъма пращат зад решетките убиеца на Яна

.
По трупа на Яна Кръстева в Борисовата градина са открити 7 косъма от 30-годишния мъж, задържан за смъртта й. Той вече е обвинен за умишлено убийство и ще остане в ареста. Не е изключено обаче да е имал съучастник, пише столичен ежедневник.
 

Още в сряда сутринта полицаи и прокурори вече знаели, че имат сериозни улики за убийството.

Събрали се на съвещание, за да планират всяка своя стъпка, за да избегнат грешки. Те вече разполагали със свидетелски показания на жена, видяла съмнителен мъж в парка 3-4 часа преди убийството.

Според свидетелката той се навъртал около стадион “Българска армия” и конната база, до която бе намерено удушеното момиче.

Разследващите намерили и веществени доказателства, с които се надяват до ден-два да заковат убиеца. Задържаният е разпознат, твърдят още разследващите.

По три от вещите на Яна, иззети при огледите, имало биологични следи. От тях експертите извлекли ДНК профил на един и същ човек.

Прокурорите разпоредили да се направи нова експертиза, която да покаже дали той съвпада с ДНК-то на задържания.

Космите на задържания са анализирани по морфологичен признак, имали еднаква структура. Те са сериозна улика, но за съда едва ли ще е достатъчна.

Може арестуваният наистина да е бил с Яна, да е местил трупа или да е ровил в дрехите, но дали той я е задушил и как, още не е ясно. Това е една от причините разследващите да отказват да съобщят името му.

30-годишният не бил от компанията на Яна Кръстева, до фаталната вечер двамата били непознати.

Според една от версиите уличеният често се навъртал в Борисовата градина, обикалял пейките и събирал стъклени бирени бутилки, но не бил бездомник.

"Има много неизвестни защо тази трагедия се е случила", заяви запознат с разследването.

Мотивът за убийството ще се изяснява и с помощта на психолози.

Уличеният отказвал да дава обяснения, не бил словоохотлив и с полицаите, говорил им само общи неща за себе си.

Задържали го в дома му. Мъжът не е правил опит да се крие, не буйствал, изглеждал хрисим. Изяснява се какво е здравословното му състояние и дали по-рано е имал вземане-даване с полицията.

Делото за убийството е разпределено на магистрат, който наскоро е преместен от районната в градската прокуратура. Засега не е ясно дали той ще внесе искане за постоянен арест на заподозрения.

"Повдигнато му е обвинение, тъй като полицията ни представи сериозни улики, доказателства за сходство. Тепърва ще изясняваме причините", лаконичен бе софийският градски прокурор Николай Кокинов. Той уточни, че се назначени много експертизи, но преди приключването няма да коментира случая.

На задържания е наложен 72-часов арест, каза по-късно Маргарита Немска, говорител на градската прокуратура. Ако водят обвинения в съда, вероятно това ще стане в събота.

Яна Кръстева бе убита на 9 юли, часове след рок концерта в Борисовата градина. Тъй като трупът й не е открит в нощта на убийството, а едва на другия ден и е стоял с часове в жегата, част от уликите са унищожени. До момента експертите не могат да кажат дали е имало опит за изнасилване на момичето.

Разследването върви при силни обществени очаквания. Още първите дни над 10 000 души се включиха в призив към полицията извършителят да бъде открит и наказан.

В интернет форумите има десетки коментари.

“Дано са хванали истинския убиец, а не някой невинен и да плаща чужди грехове" и "Гарантирам, че заловеният е някой наркоман, скитник или мъж с пиянски наклонности и само затова е счетено, че може да опере пешкира", са малка част от коментарите по повод ареста в групата "Да спасим децата си от убийците на Яна" във фейсбук. В нея вчера следобед вече участваха близо 16 000 души.

"Недейте да прибързвате със заключенията относно случая", призовават хората в интернет.

Бащата на момичето Явор: Не вярвам убиецът да е действал сам
"Всички в семейството ни се зарадвахме, като разбрахме, че вече има заподозрян за убийството на Яна и той е задържан, каза вчера бащата на убитото в Борисовата градина момиче Явор Кръстев. Оттук нататък има думата следствието и аз вярвам, че след експертизите те бързо ще разберат кой е истинският убиец."

Вчера сутринта Кръстев говорил по телефона със следователите и те го уверили, че правят всичко възможно бързо да стигнат до истината. Не били категорични все още обаче, че арестуваният 30-годишен мъж е действителният убиец.

"Лично аз се съмнявам, че един човек е убиецът на Яна, каза още Кръстев. - Ако е така, той би трябвало да я е упоил с нещо предварително. Яна беше слабичка, но спортуваше и беше много жилава. Един човек едва ли би могъл да преодолее съпротивата й."

Бащата сподели, че тя е била убита, като е била вероятно вързана за ръцете и краката, защото при огледа се виждали синини и охлузвания като от въже. Освен това всичките й вътрешности били увредени, защото извергът скачал върху гърдите й, казали патолозите.

"Когато вътрешният министър Цветанов ми се обади в сряда, ме увери, че аз ще съм сред първите, които ще разберат окончателното заключение на разследването, каза Явор Кръстев. - Каза ми още, че лично ще ми се обади, за да не научавам от медиите, както се случи при смъртта на Яна." (в."24 часа")
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5114 |13.07.2011 Българи зад решетките след бунтове в Сирия . 0| 5207 |29.06.2011 Доживот за убиеца на Кирил и Васко иска обвинението . 13| 5044 |10.06.2011 Зад решетките доживот за Лазар Колев . 1| 5697 |17.05.2011 Съдии бламират делото "Лечков", пращат го в Ямбол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads