Реклама / Ads
9| 5370 |04.11.2009 НОВИНИ

7 политики и 157 цели си постави кабинетът Борисов

.
Министерски съвет Източник: Вяра Йовева
Финансовият министър Симеон Дянков представи в Министерския съвет управленската програма на правителството за следващите 4 години. Тя ще бъде качена и в сайта на правителството, съобщиха от пресцентъра на МС.
 

Програмата съдържа 7 основни политики, както и 157 конкретни цели, които трябва да бъдат реализирани по управлението на ГЕРБ.

Основните политики са:
- реформа и модернизация на държавната администрация;
- ограничаване на корупцията и източване на държавен ресурс;
- икономическа и финансова обосновка на всички управленски решения;
- оптимизация на бюджетните разходи;
- адекватност на европейските и глобални реалности;
- интегриран подход на решения, мерки и действия;
- откритост, прозрачност и диалогичност при вземането на решения.

Това са приоритети, с което България да е известна в ЕС, категоричен е Дянков. Държавата трябва да мисли като едно органично тяло и трябва да казва с какви средства разполага. Защото  в момента страната ни е по-популярна с недобрите решения, вземани на тъмно, смята още той.

Цел номер едно в управленската програма е балансирания бюджет, каза още финансовият министър.

Гражданите и бизнесът трябва да имат лесен достъп до всички видове услуги. Държавата е тук, за да бъде в услуга на хората, смята Симеон Дянков.

Според него през последните години обществото е очаквало реформите в здравеопазването, съдебна система и енергетиката, които не са се състояли по най-добрия начин.

Ще се засили приватизационния и следприватизационен контрол. "Имаме конкретните мерки и цели как това да стане", допълни финансовият министър.

От своя страна и Румяна Бъчварова, член на политическия кабинет премиера заяви, че всяка година управленската програма ще бъде актуализирана. По думите й кабинетът ежегодно ще се отчита за изпълнението на мерките.

И всички тези 157 цели, всички поединично ще подобрят положението на българските граждани, смята финансовият министър Дянков.

Ще се прави анализ на секторите и инвестициите, с които страната ни може да излезе начело в европейския и глобален пазар. При разработването на стратегии ще се търси и взаимовръзката между отделните сектори.

Основна политика на правителството, както сам обясни финансовият министър, ще е пълна прозрачност - от публикуване на стенограмите от правителствените заседание до разсекретяване на договорите на МФ.

По повод обвиненията, че е обявил секретна информация за решение на кабинета "Станишев" част от фискалния резерв да отиде в търговски банки, Дянков коментира, че действително информацията е била засекретена.

Законът обаче му позволява да разсекретява такава информация. Седмица преди да оповести информацията той е разсекретил въпросното правителствено решение. Дянков сподели и няма притеснения в тази посока, дали ще бъда хванат в някакво неправомерно действие.

Що се отнася до намерението на премиера Борисов държавата да помоли банките да намалят лихвите, финансовият министър каза, че това може да стане по два начина. Първият е намаляване на политическия риск на държавата. Вторият е да се намали икономическия и финансов риск на страната. По негова прогноза от следващия месец банките би трябвало да намалят лихвите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5008 |23.06.2009 Заваляха обещания за нови пътища - цели 1 500 км . 7| 6318 |23.04.2009 Цирконий за военни цели изчезнал от МВР? . 9| 5121 |04.03.2009 Избори „2 в 1” противопоставиха БСП и ДПС с царистите . 26| 5074 |07.02.2009 М. Плугчиева постави ултиматуми; можело и да се оттегли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads