Реклама / Ads
8| 5359 |28.07.2010 НОВИНИ

70% от блока не плащат. Спират парното на всички

.
Без топломери на радиаторите, ако блокът реши.
 

Такъв либерализиран режим се обмисля в готвените промени в закона за енергетиката, научи "24 часа" от експерти, пише в днешния си брой вестникът. Собствениците на апартаменти в сградата могат да решат дори да разпределят сами топлинната енергия. Могат да наемат топлофикация, която да им разпределя топлината, която излиза от абонатната станция. Ако клиентите на парното в сградата желаят, това може да става и на обем, както беше по-рано. Ще се дава и свобода собствениците в сградата да решат дали да сключат договор с топлофикацията за всичките услуги. Можело един човек да събира парите за парното и да ги внася в дружеството. Законът да освободи и режима за самите уреди за дялово разпределение, които са върху радиаторите. В момента те трябва да бъдат купувани от собствениците на топлофицираните жилища. Идеята е да могат да бъдат вземани на лизинг, под наем или да са, както е сега, собственост на клиентите на топлофикацията.

От тази година започват да изтичат сроковете на батериите на тези уреди и се отваря пазар за милиони левове. Затова и повечето топлофикации са се регистрирали като топлинни счетоводители, казаха експерти от ведомството на Трайчо Трайков. Столичната топлофикация вече отчитала апартаментни топломери на няколко блока. Вчера зам.-кметът на Столичната община Минко Герджиков каза пред журналисти, че най-много са оплакванията от топлинните счетоводители. И тъй като софийското парно минава към общината, тя обмисля дали да се ползват техните услуги, или да се подобри работата им.

Освен това Столичната община имала предложения за промени в енергийния закон. Тя настоява да могат да се излагат списъци на хората, които не си плащат парното. Герджиков каза, че от наблюденията им бедните хора си плащали топлото, докато клиенти с възможности не се издължавали. Събираемостта на парите била под 50% и това вкарва топлофикацията в дългове за газ. Той иска още в началото на отоплителния сезон да изкара длъжниците на стената на позора. Такава практика имало във Виена, където парното било общинско. Общината ще настоява и да може да се спират топлата вода и парното на цял блок или вход, ако 70% от хората в него не си плащат за услугата. Така щяла да се подобри събираемостта. Експерти от икономическото министерство казват, че това не е нова идея и я подкрепят. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4856 |19.07.2010 2 500 плащат родители, които спират децата си от училище . 0| 5999 |27.05.2010 Спират трамваите по бул. "Витоша" . 0| 5738 |17.05.2010 Спират трамваите по Витошка през лятото . 7| 4671 |12.05.2010 РЗС: Цветанов с конспиративна чистка в съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads