Реклама / Ads
2| 3845 |22.12.2016 НОВИНИ

71 са вече жертвите на ”Бояришник” в Иркутск

.
Болницата в Иркутск започна да приема пострадали в събота, като повечето от тях бяха в кома. От момента на консумацията на ”Бояришник” до появата на симптомите минава от един час до едно денонощие.
 
Образувано е углавно дело по случая с масовото отравяне с продукта, съдържащ метилов спирт. Следователите откриха незаконни цехове за производство на отровната течност и задържаха 12 души, които са я разпространявали.

Според властите на етикета ясно е посочено, че козметичният препарат не става за пиене, защото съдържа метилов спирт - токсична съставка, използвана често като антифриз, но въпреки това препаратът понякога се консумира като алкохол заради ниската му цена.

Цената на водката, продавана официално в търговската мрежа, прави питието недостъпно за милиони бедни жители на Русия, по-специално в провинцията, където стандартът е много нисък. Смята се, че близо 25 милиона души в Русия не разполагат с достатъчни доходи, за да купуват легален алкохол, отбелязва АФП.

Руският президент Владимир Путин настоя вчера да бъдат наложени ограничения върху продажбата на алкохолни заместители като аптечни препарати или козметични средства, "за да се намали консумацията им".

Някои руски министри отдавна предлагат властите да си признаят грешката и да върнат потребителите към легалната продукция, пише по този повод "Независимая газета".

Знае се, че себестойността на водката не надхвърля 30-40 рубли за бутилка (или 47-63 евроцента за половин литър, б. р.) Значи над половината от цената на дребно представлява преки данъци, които си делят федералният и регионалният бюджет, заключава вестникът.

По официални данни и според експерти хората в Русия изпиват всяка година козметични препарати с алкохолно съдържание, равностойни на 170 до 250 милиона литра водка с 40 на сто процента спирт. Следователно тези "заместители" представляват близо 20 на сто от всички течности на пазара, консумирани като алкохолни напитки, пише "РБК".

"Според мен тази история едва ли ще промени каквото и да било - както са пили тези тинктури, така ще си ги пият и занапред", коментира инцидента пред "Московский комсомолец" Юрий Петров, дежурен лекар в иркутска болница, пише БТА.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3846 |22.12.2016 Вече ще има тримесечна и дневна винетка . 7| 4625 |20.12.2016 Според Цацаров Европа иска повече правомощия за него . 2| 3966 |20.12.2016 Жертвите от Коледния базар в Берлин станаха 12 . 5| 4670 |18.12.2016 Паси: Мигрантите ще бъдат повече от населението в Африка през 2021 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads