Реклама / Ads
114| 10497 |31.03.2010 НОВИНИ

72-ма депутати спасиха президента, скандали в НС, народът гледа "Дързост и красота"

.
155 депутати подкрепиха днешния импийчмънт, първи в историята на България, с което Георги Първанов остава президент. В последния момент партията на Яне Янев се отказа от оставката на Първанов. Така в парламента ГЕРБ, "сините" и "Атака" не събраха нужните 160 гласа за влизане на президентската оставка в Конституционния съд.
 

Веднага след гласуването в пленарната зала останаха народните представители от ДПС и БСП. До днешното искане за импийчмънт се стигна след скандал между министър Дянков и президента Първанов. Дебатът и искането на президентската оставка бяха внесени за гласуване след събирането на 162 подписа, като нужни бяха едва 60. В последния момент обаче от РЗС се отметнаха от намерението си да гласуват против президента и не уважиха с присъствие днешните дебати. Сред основните отсъстващи беше и лидерът на ДПС Ахмед Доган, както и самият президент.

4-часов цирк "Буш" се разигра в пленарната зала по време на дебатите за отстраняване на президента. Пръв тон даде проф. Любен Корнезов, който проговори досущ като проф. Юлиан Вучков. Това бяха и първите думи на Волен Сидеров, който сравни бившия зам.-председател с култовия ТВ-водещ. Мартин Димитров пък го определи на Георги Димитров. Любен Корнезов защити президента и обвини кабинета на ГЕРБ, че използва Конституцията като готварска книга. Той припомни думите на президента Желю Желев, че мотивите за импийчмънт са смешни. Георги Първанов, както сам заяви преди два дни, няма да уважи дебатите и отказа да говори от трибуната Народното събрание. "Не можете да забраните на президента да критикува правителството при положение, че вашият лидер говори постоянно.", добави още червеният депутат. Корнезов дойде в парламента с папки, в които е документирано, че Първанов е критикувал и тройната коалиция и не е нарушавал Конституцията.

Волен Сидеров на свой ред отхвърли опозиционните обвинения, че моментът не е подходящ за импийчмънт заради кризата и обвини Първанов като един от виновниците за нея. Той припомни, че преди 4 години е бил кандидат за президент, а неуспехът му е дошъл след разцепление вдясно, циганите и автобусите на ДПС. Сидеров констатира, че РЗС за пореден път са обърнали резбата и са се отметнали от първаноначалното си решение за отстраняване на Първанов. "Г-н Овчаров, няма какво да се чудите защо сте давали пари за създаването на РЗС, видяхме каква е била истинската причина днес. Яне Янев показа истинското си лице и махна маската.", добави Сидеров. Лидерът на "Атака" обвини президента за гузното му мълчание по повод ловните и любовните му подвизи. Антон Кутев от БСП контрира Сидеров, че няма право да говори за морал, при положение, че замяра стюардеси с кюфтета. Сидеров отвърна: "Не знам дали вие, като производител на долно бельо, с какъв морал сте в залата. Такива деца на бивши комунисти нямат право дори да са на бял свят.", заяви лидерът на "Атака". В последствие Кутев поиска отново думата, за което по регламент няма право. След като не пожела да напусне трибуната, председателят на парламента Цецка Цачева помоли квесторите да го изведат и го наказа с отстраняване от едно заседание.

Лидерът на СДС Мартин Димитров констатира, че президентът не участва в дискусията около скандалите с еврофондовете. "Тогава той беше ловец. Първанов търси задълбочаване на кризата, затова е предизвикал този скандал с министъра на финансите.", добави Димитров. „Нямате право да говорите за морал при положение, че Първанов се кандидатира за президент като не си призна, че е бил агент на ДС. Защо не го каза по-рано – преди изборите?”, коментира депутатът. Президентът Първанов систематично буташе България не към ЕС и НАТО, заяви той. По думите му - той е бутал страната ни към договори с Русия. Първанов се опита да омаловажи членството на България в ЕС, каза още той. Едни от най-големите скандали ще излязат от "Големия шлем" на президента и Тройната коалиция, каза Димитров. Президентът Първанов сега трябва да носи солидарно отговорност с подписалите договорите за големия шлем, добави той.

Експремиерът Сергей Станишев обвини Борисов, че води политика на полицейщина и попита къде е Бойко Борисов. На свой ред зам.-председателят на парламента Павел Шопов обвини Станишев, че водил тоталитарна политика с насилие над миньори, политици и пр. По думите му в момента Първанов и Доган, който не е в залата, са седнали на чаша уиски и се подсмиват. В залата настана истинска канонада от нападки срещу министър Цветан Цветанов, който не присъстваше в НС, както всички свои колеги от Министерски съвет. Сергей Станишев попита защо срещу Божидар Нанев и кмета на Ямбол обвиненията не са били повдигнати с традиционните за ГЕРБ сутрешни акции. Той добави, че днешната дата на арестите в акция "Медузи" никак не е случайна и съвпада с искането на импийчмънт.

Иван Костов от ДСБ отново повтори думите си от миналата седмица, че Георги Първанов е нарушил правата на един български гражданин и именно затова трябва да напусне президентския пост. Командира го обвини в предателство на страната ни около действията му покрай "Южен поток". Костов припомни, че президентът е поискал финансова подкрепа от Саддам Хюсеин, както и че е бил поддръжник на покойния президент Свободан Милошевич, държавен глава на бивша Югославия. Сред мотивите на лидера на ДСБ попадна агентурното минало на президента. "Агент Първанов-Гоце излъга избирателите си през 2006 г., че няма принадлежност към бившата ДС. Като християнин, съжалявам, че именно през Страстната седмица трябва да водим този дебат, но припомням, че първоизточникът на проблема е самият президент", добави Иван Костов.

Днешните страсти в Народното събрание тръгнаха още в 9:00 часа с обсъждане на правилата около дебата. БНТ1 обаче не успя да покаже цялата програма, тъй като депутатите не позволиха да бъдат включени камерите и микрофоните на държавната телевизия и радио. Вместо това, зрителите наблюдаваха 2470-тия епизод на "Дързост и красота" и драмите около семейство Форестър. По-късно дебатите започнаха след прочитане на 12 точки от Конституцията, които по думите на ГЕРБ Първанов е нарушил. В началото на живото предаване по БНТ1 и БНР Красимир Велчев от ГЕРБ заяви, че изборът за атаката срещу министър Дянков не е случаен. "Дянков е един от стълбовете на правителството. Това каза съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който е един от вносителите на проекта за решение за искане за повдигане и поддържане на обвинение срещу президента Георги Първанов и предложение до Конституционния съд за прекратяване на пълномощията му.

Според мотивите на вносителите на искането - цялата кампания срещу министър Симеон Дянков е заради това, че той се е превърнал в символ на това управление. Велчев каза, че след това е последвала атака срещу министър Цветан Цветанов.
"Атакувайки министър Дянков и министър Цветанов, президентът ясно осъзнава, че атакува цялото правителство. Подобна атака не е водена нито към правителството на Сакскобургготски, нито към правителството на Станишев", коментира Велчев. По думите му президентската институция се използва за прокарване на нова политическа сила. Такива нарушения заслужават задействане на процедура за импийчмънт на президента, каза депутатът.
Няма закон, който да позволява на президента да записва и да разпространява срещи, които нямат институционален характер. Че няма институционален характер срещата се разбира от изказването на президента, че говори в лично качество, обясни Велчев. По думите му с действията на президента е накърнено достойнството на Дянков.
Според него съзнателно е търсено конфронтиране с изпълнителната власт. Ако президентът има критики към политиката на правителството и парламента то това трябва да бъде изразено по реда чл. 98 от Конституцията, се посочва в мотивите. Красимир Велчев определи действията на президента с думите „некомпетентност и злоупотреба с права”.

Справка в Гугъл сочи, че държавните глави, отстранени след импийчмънт, са:

- Фернандо Колор де Мело, президент на Бразилия, през 1992 г. (след това подава оставка).
- Карлос Андрес Перес, президент на Венецуела, през 1993 г.
- Раул Кубас Грау, президент на Парагвай, през 1999 г.
- Ро Моо-Хюн, президент на Южна Корея, на 12 март 2004 г.; конституционният съд на Корея отменя решението на 14 май 2004 г.
- Роландас Паксас, президент на Литва, на 6 април 2004 г.
- Алфред Масенг, президент на Вануату, след импийчмънт напуска поста си 11 май 2004 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5565 |30.03.2010 Депутати кръстосват шпаги заради изборната система . 4| 4651 |24.03.2010 Депутатите почиват 14 дни по Великден, българинът - само 4 . 2| 4896 |24.03.2010 Депутатите приеха: До 20 г. затвор за отвличане . 2| 6174 |17.03.2010 Депутатите сложиха "ГМО-шрифт" върху храните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads