Реклама / Ads
66| 18609 |01.04.2009 НОВИНИ

73 милионерски имоти при Станишев, 4 от тях на министри

.
Къща от списъка
Списък на милионерски къщи в полите на Витоша е на бюрото на премиера Сергей Станишев. Той бил подписан и предаден преди три дни от главният прокурор Борис Велчев и шефът на ДАНС – Петко Сертов.
 
В него имало трима министри, 4 зам.-министри и 2-ма шефове на държавни агенции от сегашното правителство, както и партийни функционери от висшите етажи на политиката. Нито един от 73-те имота, които били описани в секретния доклад, не отговарял на доходите и платените данъци от техните притежатели. Осемнадесет от къщите-замъци се водели на съпругите на големците. Около десетина били записани на техните родители. Една от майките, притежателка на величествена сграда, била на 89 години и е пенсионерка от 30 години. Синът й дошъл да живее в столицата преди 4 години от град, известен с първите фабрики след Освобождението. Къщата купил от бизнесмен, който дълги години е свързван с подземния свят. Министърът направил подобрения за над 300 000 лева. Негов колега, близък до Симеон Втори, пък си поръчал да му направят алеите пред къщата от специално изработени в Шипково глинени плочки с релефни фигури по тях, изобразяващи родовия знак на фамилията. Всяка една от плочките струвала по 52 лева.
Към секретният списък били приложени фотографии, някои от които и от вътрешния интериор на имотите. Те били правени в отсъствието на собствениците и съществувал риск баровците да атакуват чрез адвокатите си тайното проникване в жилищата им.
Особено фрапиращ бил случаят със зам.-министър, който декларирал годишен доход в размер на 24 000 лв, съпругата му се водела безработна, а имотът, в който живеели по оценки на експерти от ДАНС струвал не по-малко от 2 000 000 евро. Негов съсед през една къща в Драгалевци бил партиен функционер от НДСВ, чиято къща струвал около 1 200 000 евро. В двора на единия имало басейн с изобразени делфини на дъното, дело на италиански майстори.
Особено се стъписал премиерът от „къщичката” на министърка в Бояна. В доклада били описани нейни имоти и собствености за десетки милиони левове в Южна България. Към папката били прекрепени и сигналите за нея, изпращани от съпартийци в низовите организации, които се възмущавали от небивалото забогатяване на персоната през последните години.
5,8 млн евро пък броил доскорошен зам.-министър за офис сграда в София. Парите човекът платил кеш без да иска фактура. Носел ги в два куфара.
Млад червен депутат пък само през последните няколко месеца закупил около 10 апартамента в столицата. Доказателства срещу него за спекулативни сделки обаче почти липсвали, тъй като сделките били изповядани пред нотариус на цени от 20 000 лв за жилище. Един от тези „народни” имоти човекът придобил в кв. „Лозенец”, до резиденция „Лозенец”.
В списъка имало и хора от опозицията, които често надигали глас в парламента срещу корупцията във властта. Такъв един опозиционер живеел в Бояна в имот за над 1 млн евро. За него имало оперативни данни, че е собственик на верига аптеки в Североизточна България.
Разкритията обаче не свършвали до тук. Част от имотните хора във властта притежавали луксозни къщи и в чужбина. Една зам.-министърка обичала да се хвали със замъка си в Сардиния, Италия. Тя също била декларирала доста скромни суми като годишен доход.
Премиерът бил провел вече разговори с няколко души от милионерския списък.
Отделна папка съдържала имена на баровци от сенчестия бизнес, които също не можели да докажат с какви пари са купували и строили цели дворци. Някои от тях подарили на свои любовници къщи за по половин милион. Една от тези нежни персони до момента нямала и един месец трудов стаж, въпреки че се изявявала като манекенка от няколко години.
Известен търговец, който имал здрави връзки с ръководството на ДПС пък имал охранителна система на имота за близо 250 000 евро. Тя била доставена от САЩ и монтирана от американска охранителна фирма. В огромно помещение на приземния етаж баровецът съхранявал картини, някои от които шедьоври на изобразителното изкуство. Агентите на ДАНС имали оперативна информация, че в колекцията имало 2 картини на Писаро и една на Сисле. Тази на Сисле му била подарък от Вячеслав Иванков – Япончик. Дал му я преди няколко години в Париж, където нашенецът празнувал рожден ден. Как платното е било пренесено през границите – никой не знае.
Дилемата пред премиера Станишев била много голяма, тъй като той искал преди изборите да покаже на народа и ЕС, че е човек на закона и справедливостта. Така го съветвали и ПР-консултантите му от Израел. От друга страна обаче изваждането на милионерския списък на сметло означавало грандиозен скандал, който можел да срине цялата сегашна политическа класа.
Засега Станишев бил разпоредил на Велчев и Сертов да не огласяват списъците, докато се вземе някакво решение. От посолствата на страни-членки на ЕС, както и от американската мисия в София обаче натискали този път да се направи решителна крачка в посока на борбата с корупцията по високите етажи.
На някои хора от милионерският списък ще им се иска това да е първоаприлска шега, но папките са при премиера и скоро ще се размирише моного силно. Това заяви пред Frognews.bg висш партиен деец от „Позитано” 20, известен с информираността си за олигархичните кръгове. Според него този път в капана на службите били попаднали и хора от обкръжението на президента, за които отдавна се говорело, че са разбогатяли от недотам законни сделки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 5980 |22.03.2009 Яне Янев изпревари Станишев, гони Бойко Борисов по рейтинг . 20| 5056 |13.03.2009 Борисов и Цветанов си ипотекират имотите . 20| 6581 |09.03.2009 Албена Денкова: Нямаме имоти до морето . 36| 6075 |24.02.2009 Кой не е купувал имоти? - чуди се шефката на НАП-Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads