Реклама / Ads
4| 4795 |08.02.2010 НОВИНИ

750 хиляди педофили дебнат децата ни в Интернет

.
Да си пазим децата! Източник: segodnya.ua
750 хиляди педофили търсят и намирпат своите жертви през Интернет. Това съобщи координаторът на Националния център за безопасен Интернет Георги Апостолов на "Открит урок по безопасен интернет" в Професионалната гимназия по аудио, видео и текекомуникации "Александър Попов".
 

Според него опасните уеб места, могат да станат сравнително по-малко, ако потребителите, държавата и неправителствените организации работят заедно.

Георги Апостолов даде пример с 3 социални мрежи, които са събирали информация, свързана с адреса и училището на регистрираните деца. След среща с центъра по безопасен интернет и ГДБОП, те вече работят за намаляване на възможностите за събиране на лични данни. Децата обаче трябва да продължат да бъдат внимателни при присъединяване към социални мрежи. 110 са сайтовете за запознанства в България като регистрираните профили в тях са 2,7 милиона, предаде КРОСС.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/ публикува днес на интернет страницата си правила за работа на фирмите за достъп до Интернет, съобщи началникът на отдел "Политика и развитие на информационното общество" Нели Стоянова. Събитието бе с участието на Явор Колев, началник сектор "Компютърни претъпления" в ГДБОП и Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет. Повод за дискусията бе Световният ден за безопасен интернет - 9 февруари.

Насоките на уебсайта на МТИТС препоръчват доставчиците да си сътрудничат с горещите линии срещу незаконно съдържание, какъвто специален номер успешно действа и в България. Компаниите трябва да дадат съвети за това, как хората могат сами да се предпазят от незаконно или вредно съдържание и поведение; както и да препоръчат инструменти, създадени за виртуална защита.

"Сътрудничеството между горещата линия и държавните институции е много резултатно", посочи Явор Колев. Той даде примери с разкрити педофили в последните два месеца. Колев посочи необходимостта от създаване на Публичен регистър на осъдените за посегателство срещу непълнолетни.

Единадесетокласникът Йордан Петров се обърна към представителите на държавата да предприемат действия за премахване на реклами на еротични сайтове на уеб страници за деца. Неговите съученици го подкрепиха и обърнаха внимание на сайтове, който при регистрация искат ЕГН от потребителя.

Предизвикателна снимка в профила или потребителско име увеличават с 40 на сто риска от привличане на вниманието на „ловци на деца". Не ходете сами на първа среща на живо с някого, с който сте се запознали онлайн - вземете възрастен или приятел. Ползвайте сайтове за запознанства, които не искат от вас лични данни, както и информация, която може да покаже къде живеете и учите, съветват специалистите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5626 |01.02.2010 Б. Борисов: Продължете съдебната реформа . 19| 5022 |11.01.2010 Ужилени граждани скочиха срещу съдебната система . 22| 5800 |07.01.2010 Правителството щедро за съдебната власт . 6| 7544 |28.12.2009 Съдебната 2009 година - обзор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads