Реклама / Ads
3| 5175 |12.01.2016 НОВИНИ

782 българи спечелили "зелена карта" през 2015

.
Седемстотин осемдесет и двама българи са получили "зелена карта" за САЩ през 2015 г. по Програмата за разнообразяване на имигрантския поток, популярна също като "лотарията за зелена карта", показват данни на посолството на САЩ в София.
 
За последните три години най-много такива визи са издадени през 2014-а - 970, а през 2013-а те са 914.

По програмата за 2015 г. , регистрацията за която е през 2013 г., са се включили 48 840 кандидати, а като придружители са участвали още 42 339 души, или общо 91 179 българи.

Преди около четири години е имало пик на обажданията, свързани с измами с лотарията за зелена карта, посочват от посолството. Сега се получават две-три такива запитвания на ден.

Най-честата схема е имейл, в който се твърди, че получателят е спечелил зелена карта. В повечето случаи в електронното писмо има изискване да се плати значителна сума пари. Някои от хората твърдят, че са им поискани около 1000 долара.

В други съобщения няма искане за плащане. В имейлите се посочват фалшив номер, името на човека и телефонният му номер.

Най-много сигнали за измами се получават в периода за регистрация за участие в лотарията за зелена карта, както и когато се обявяват резултатите.

От посолството на САЩ призовават всеки, който участва в лотарията, да проверява дали е избран само през официалната интернет страница https://redirect.state.sbu/?url=www.dvlottery.state.gov, като използва номера за потвърждение, който се генерира при регистрацията за лотарията.

Всеки получен имейл, свързан с избор от лотарията за зелена карта, трябва да се възприема като измама. Никога не се изпращат имейли, за да се уведомят участниците, че са избрани.

Тези, които наистина печелят зелена карта, не трябва да плащат никаква такса, преди да преминат интервюто в американското посолство. Не правете никакви плащания, ако получите такъв имейл, апелират от посолството и припомнят, че електронните адреси на Държавния департамент винаги завършват със "state.gov".

Обикновено хората се обаждат, за да потвърдят дали имейлът, който са получили, е истински или фалшив. От посолството отбелязват, че понякога е трудно да се убеди получателят, че не е избран, и че имейлът е измама. Често дори обадилите се започвали да спорят и да обясняват, че съобщението изглежда истинско.

Тъй като всички имейли, уведомяващи някого за избор от лотарията за зелена карта или за необходимост да се направи плащане, трябва да бъдат възприемани като фалшиви, не е необходимо да се уведомява посолството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4614 |12.01.2016 Психолог: Българинът не е в секс-космоса . 65| 29260 |11.01.2016 Унищожителен доклад на ЕК за България: корупция, саботаж на реформи, мафия . 9| 4649 |10.01.2016 България може да остане без педиатри и хирурзи след 5 г. . 10| 4944 |10.01.2016 Даниел Вълчев: Да правиш реформа в България не е проста работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads