Реклама / Ads
6| 5898 |31.05.2011 НОВИНИ

8 от 14 пилета тъпкани с вода

.
Много вода е открита в замразени пилета за грил, бутчета, филе и бонфиле, както и "пиле, крехко маломерно".
 

При 8 от 14 взети проби на пилешко от магазините в София има завишено съдържание на вода
. Това съобщиха за "24 часа" от агенцията по храните. Техни инспектори заедно с Комисията за защита на потребителите са направили съвместни проверки за инжектирани и тумблирани месни продукти в периода 20-26 май. Много вода е открита в замразени пилета за грил, бутчета, филе и бонфиле, както и "пиле, крехко маломерно". Завишението на вкараната течност стига до 51% от нормите.

На нарушителите ще бъдат наложени санкции, пише в доклад на шефа на агенцията д-р Йордан Войнов до земеделския министър Мирослав Найденов. Имената на фирмите не се споменават, защото не е приключила процедурата. До края на седмицата обаче те ще бъдат обявени на сайта на Комисията за защита на потребителите. Нарушителите ще бъдат глобени с 10 000 лв., а при второ провинение им слагаме и катинара, заяви земеделският министър Мирослав Найденов. В наредбата ще бъде изрично записано, чепроизводителите са длъжни да обявят колко вода са вкарали допълнително в продуктите.

За масовата практика за вкарване на разтвори и вода в месото чрез тумблери и шприцове е наредена и проверка на месопреработвателните предприятия в цялата страна. Направени са 240 инспекции. След тях са връчени 7 предписания и 2 акта за административни нарушения. Най-често констатираните нарушения са несъответствие между технологичната документация (рецептата и технологията, по която се прави продуктът) и съдържанието на етикета. Реално използваните суровини и добавки също се различавали от описаните на опаковката. Не навсякъде имало заложено изследване на вода по технологичната документация. Не се спазват и изискванията на чл. 19, ал. 1 от наредбата за етикетирането водата да се включи в списъка на съставките, когато нейното количество е над 5% от теглото на храната. Заобикаля се и друг член - 16, ал. 2, според който съдържанието трябва да е изброено по низходящ ред. Открити са и продукти без изписан срок на трайност.

Като цяло обаче в повечето предприятия се спазват нормативните изисквания при тумблиране и инжектиране, твърди докладът до земеделския министър.  В хасковско предприятие за производство на деликатеси от свинско, пилешко и пуешко месо по време на инспекцията се използвали препарати за тумблиране "Смаковита Вита сол" и "Пи саламура". Те обаче били с декларации за съответствие от производителя и на етикетите били изписани съставките на сместа.

В друга хасковска фирма пък за производство на свинско филе, плешка и бут се използвал препарат за тумблиране - "Фос компле 7 пол". За шунката в същото предприятие обаче не използвали тумблер, а в машината за бъркане се слагала сместа "шунков куик 1270". Всичко това било разрешено и нямало открити нарушения. Същото важало и за 2 димитровградски предприятия, в които се правело инжектиране на соловия разтвор с добавките. В друга местна фирма в момента на проверката тумблерът не работел. Свинските разфасовки обаче се "масажирали" в бъркачната машина за 2 минути при 15 оборота в минута, за да се разпредели равномерно маринатата върху продуктите.

Разпоредил съм проверките да продължат и да се вземат проби от птиче месо, разфасовки и заготовки, заяви Войнов. Всяка седмица ще се изготвят доклади до земеделския министър. На официалните ветеринарни лекари е наредено при нарушения да издават актове. Те трябва да изчакат 3 дни след връчването им за възражения от нарушителите. Ако такива няма или са неоснователни, преписката се изпраща в София. Тя ще се дава на земеделския министър Мирослав Найденов за издаване на наказателно постановление. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5048 |16.05.2011 Цветанов мътел водата на БГ съдебна система . 12| 5383 |28.04.2011 Длъжниците за парно,ток и вода в позорен списък . 1| 4764 |12.04.2011 Наши моряци без вода и храна край Бразилия . 8| 6937 |03.04.2011 ВМРО към Софийска вода: Покажете концесията!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads