Реклама / Ads
6| 4456 |20.09.2011 НОВИНИ

8.6 % скок на газа изчисли ДКЕВР

.
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) изчисли поскъпване на газа с 8.6 %, публикувано в доклада за формиране на цената на синьото гориво през четвъртото тримесечие на 2011 г.
 

 

Така, според регулатора, суровината трябва да струва 605.15 лв. за 1000 куб. м без ДДС вместо исканото от обществения доставчик увеличение на тарифата с 13.86 на сто до 634.44 лв. Предложението на ДКЕВР ще бъде обсъдено на заседание в сряда.

 

Миналата седмица председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев коментира, че повишение на цената на природния газ над 5 процента ще доведе със сигурност до поскъпване на парното и топлата вода. При ръст от около 9% увеличението на топлоенергията ще е около 4-5 %.

 

Така преди старта на отоплителния сезон сметките за парно ще се повишат значително в сравнение с миналата година, тъй като топлоенергията веднъж вече поскъпна с около 8 % през юли, но потребителите все още не са го усетили заради лятото. 

 

Комисията изчислява по-ниския ръст на цената на газа от октомври като намалява предвидените от държавното дружество количества внос на руски газ до края на годината. Освен това отказва да включи в цената невзетия приход от предишен натиск върху ръста й, тъй като към момента на подаване на заявлението на “Булгаргаз“ през септември не е изтекъл и данните не са окончателни.

 

Според регулатора “Булгаргаз“ е завишил прогнозните количества газ, които ще са необходими на страната ни през тримесечието и затова са орязани внасяните обеми от доставчика с най-висока цена - “Винтерсхал“.

 

Не е ясно как ще се отрази това върху снабдяването, след като при предишното определяне на цената на газа за третото тримесечие шефът на “Булгаргаз“ Димитър Гогов обяви, че в газохранилището в Чирен не са нагнетявани достатъчно количества за зимата, а от октомври това вече няма да е възможно, тъй като от там започва да се черпи суровина.


За да се повиши с по-малко цената на газа от октомври, ДКЕВР е намалила и надценката от 2 процента върху цената на газа, на която “Булгаргаз“ по принцип има право да си начислява.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5090 |12.09.2011 Троен скок на прага за ДДС . 22| 5072 |22.06.2011 Още за скока на тока . 1| 4547 |12.05.2011 Цената на газа със 7% нагоре от 1 юли . 20| 4610 |22.03.2011 ДКВЕР ще вдига цените на газа?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads