Реклама / Ads
11| 4537 |18.08.2009 НОВИНИ

До 8 години застрашават Ковачки след обвинението му

.
Христо Ковчаки
Бизнесменът Христо Ковачки ще бъде обвинен, че за период от три години е укрил 16 млн. лв. данъци от държавата. Енергийният бос заедно с адвокатите си Илиан Василев и Ина Лулчева прекара над 30 минути в сградата на бившата ГДБОП на бул. "Черни връх", където обвинението срещу него бе прецизирано.
 
Между 3 и 8 години предвижда законът за престъплението, по което вчера е бил обвинен Христо Ковачки – данъчно престъпление в особено големи размери. Става дума за данъчни задължения в размер на 16 млн. лв. натрупани в 4 фирми на Ковачки между 2005 - 2008 г.
Това каза днес зам.- градският прокурор на София Божидар Джамбазов.

Три от фирмите са ЕООД и една е ЕТ, стана ясно днес. Зам. градският прокурор каза оше, че законът предвижда редукция на наказанието, ако Ковачки погаси задълженията преди края на делото на първа инстанция. Споразумението също е вариант, който прокуратурата не изключва.
Мярката за неотклонение на Христо Ковачки няма да бъде променена, защото той е бил съвестен и не я е нарушавал. От днес е започнало предявяване на обвинението.

Припомняме, че Ковачки пристигна със солидна охрана и брониран "Мерцедес", а петима яки гардове застанаха до оградата на ГДБОП, докато траеше срещата му с дознателя.

"Уточнявахме някои неща по обвинението срещу мен, но не мога да ви кажа какви. Става въпрос за старото ми обвинение", бе лаконичен Христо Ковачки на излизане от сградата на ГДБОП.

Вчера той е бил обвинен за укриване на над 16 млн. лв. данъци към държавата от различни крупни сделки в периода 2005-2008 г. Става дума за продажба на машини и оборудване на различни заводи и за тежката промишленост. Една от сделките е била на стойност над 500 хил. лв.

"Нямаме никакви притеснения. Въпрос на време е да се докаже невинността на г-н Ковачки. Обвиненията се градят на предположението, че сделките са фиктивни, но ние твърдим, че те са реални, и можем да го докажем. И в този смисъл се надяваме на обективността на колегите от прокуратурата и съда", коментира адвокат Илиан Василев.

По делото вече са разпитани около 80 свидетели. Както "24 часа" писа миналата събота, по делото вече е готова и финансово-счетоводната експертиза.

Антимафиотите и прокурорите са проверявали стотици сделки на бизнесмена Ковачки предимно с машини.

Разследването срещу него за укриване на данъци започна преди 9 месеца.

На 12 ноември м.г. срещу Ковачки бе повдигнато обвинение за близо 13 млн. лв. данъци. Наложена му бе мярка за неотклонение парична гаранция от 300 хил. лв., която съдът намали на 200 хил. лв. Заедно с Ковачки под отговорност бе подведен и Никифор Вангелов, сочен за дясната му ръка. Разследването срещу него обаче е спряно и материалите вероятно ще бъдат отделени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4899 |20.07.2009 Сините подкрепят ГЕРБ, но не за 4 години . 2| 4637 |18.07.2009 С музика и цветя отбелязаха 172 години от раждането на Апостола . 9| 4522 |09.07.2009 БСП 4 години се грижела за дясното . 4| 4789 |25.06.2009 4 години някои депутати не са си отваряли устите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads