Реклама / Ads
30| 13239 |15.06.2011 НОВИНИ

8 са загиналите в адската катастрофа на АМ "Тракия"

.
Премиерът Бойко Борисов е наредил на шефа на ВМА ген. Ст. Тонев да се задейства планът за действие при кризисни ситуации с големи катастрофи. По първоначална информация счупена греда и разрез на едната гума са най-вероятните причини за зверската катастрофа на АМ "Тракия", при която загинаха 8 души.
 

8 са починалите при зверската катастрофа на магистрала Тракия. Установено е, че и вторият шофьор на автобусае сред загиналите пътници. Сред тях има и 11-годишно момиченце. Продължава разпознаването на труповете, част от които са силно обезобразени. Досега е установена самоличността на 10-тима от 16-те ранени.

Frognews.bg напомня, че трагичният инцидент стана около 1.00 часа, когато автобус на фирма "Ентуртранс", пътуващ по линията София-Бургас, след удар в лявата мантинела се преобръща в движение на 126-ия км и се самозапалва.

В автобуса са пътували общо 31 души, от различни градове. На място са загинали 6 души – един мъж и пет жени,  други двама умират на път за болницата. Сред загиналите е и говорителят на ОДП на МВР Стара Загора Йонка Георгиева.  22 от пътниците на автобуса са били хоспитализирани снощи. Ком момента седем души са останали на лечение в болницата. Единият от тях е с опасност за живота в кома. Става дума за 45-годишна жена.

Потвърдено е, че сред пострадалите е 5-годишно дете. Неговите родители са загинали буквално пред очите му. Автобусът, марка "Мерцедес", е управлявал 43-годишен шофьор С.Д. Той е в добро състояние. В момента е задържан за 24 часа. Пробата за алкохол е отрицателна, съобщиха от ОДМВР - Пловдив. Шофьорът отрича да е виновен за тежкия инцидент. Версиите за катастрофата са техническа неизправност на автобуса, спукване на гума, както и евентуално заспиване на шофьора зад волана. Служителят на фирма "Ентуртранс" Николай Точев заяви, че е чул трясък в задната част на автобуса.

По-късно министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи, че според първоначалната информация има счупена греда на автобуса, установен е и 15 см напречен разрез на задната дясна гума. Ще се направят експертизи, за да се докаже кое първо се е случило, уточни министърът.

Автобусът, собственост на "Ентуртранс", е бил нает от фирма "Бургастур" за извършването на превоза. Той е минал технически преглед на 8 март. Бил е в нормално техническо състояние и е годен за извършване на такива превози. "За съжаление обаче той е на 23 години и е стар. Така че ние много детайлно ще анализираме, дори и законови промени, които да спрат това безумие, което се случва по пътищата", каза Ивайло Московски. Шофьорът на автобуса има достатъчно години стаж. По думите на Николай Точев до сега не са получавали сигнали, че шофьорите във фирмата се движат с висока скорост. Когато има закъснение автобусът наваксва със съкращаване на почивката. Ако се наваксва с несъобразена скорост, това се следи от компетентните органи, обясни Точев.

Два мобилни екипа от Министерството на транспорта от Пловдив и Пазарджик бяха на мястото на инцидента на магистрала "Тракия". Те работят съвместно със служителите на МВР. Други два екипа от Бургас влизат на комплексни проверки в компаниите, извършили превоза и в пункта, където е бил извършен последният технически преглед на автобуса.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5174 |01.06.2011 Тежка катастрофа отне живота на 20-годишен . 14| 7277 |20.05.2011 Кортежа на Първанов причини поредната катастрофа . 7| 16515 |15.05.2011 Тежка катастрофа на пътя Айтос – Бургас . 14| 5510 |14.05.2011 Отново катастрофа с пиян шофьор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads