Реклама / Ads
2| 9673 |29.11.2013 НОВИНИ

85 км ограда ще спира нарушителите на границата

.
85 км "стена" ще застане на пътя на нелегалните имигранти, тръгнали към България. До края на януари трябва да е готова новата подвижна ограда, която ще е дълга 33 км, пише „Стандарт“. Стоманената преграда ще завършва на върха си със спирала тип. А най-хубавото е, че ще може да се мести по протежението на цялата бразда встрани от ГКПП-Лесово чак до морето. На изток от граничния пункт в продължение на 58 км до Капитан Андреево сега турската границата се пази от стария социалистически кльон.
 

"Навремето по него течеше ток. Като се допрат две от жиците, даваха накъсо и подаваха сигнал в граничната застава", разказват полицаите от Елхово. Днес кльонът, който е разположен на 2 км от браздата, е само физическа преграда. Липсва и т.нар. контролно-следова полоса - рохко изорана мека пръст, която показва следи от имигранти.

За сметка на това българската граница между Капитан Андреево и Лесово е осеяна с инфрачервени сензори и камери. Релефът на запад от Лесово е по-равнинен и лесно проходим. Затова през 2009 г., когато границата е оборудвана с датчици, е решено да бъдат поставени в този район. На протежение от 58 км има общо 420 сензора и 56 камери. Модерната техника праща информация в реално време в щабовете на "Гранична полиция" в Елхово и Капитан Андреево.

Камерите се въртят на 180 градуса и след подаването на сигнал от сензорите веднага започват да следят обекта, пресякъл невидимото поле, видя "Стандарт". Монтирани са и 6 стационарни поста, които освен че играят ролята на релейни станции за предаване на сигнала, имат и камери, които се завъртат на 360 градуса и могат да следят район по 15-20 км в дълбочина.

Сензори, но не инфрачервени, а сеизмични, ще бъдат монтирани и на изток от Лесово. Те ще бъдат поставени в най-труднодостъпните райони за граничарите. Датчиците ще дублират част от периметъра на новата ограда, дълга 33 км. Тя ще започне от източната страна на ГКПП-Лесово при пирамида 268 и ще продължи до пирамида 200 в района на Болярово. На практика това е районът между селата Лесово и Крайново. Военният министър Ангел Найденов и вицепремиерът Цветлин Йовчев инспектираха вчера на място подготовката за изграждането й.

Военните вече са ремонтирали общо 107 км пътища и подходи към граничната бразда. Готови са и с браздата, широка 8 м, половината от която ще бъде заета от новата ограда. За разлика от кльона тя ще бъде само на метри от границата. Преградата ще даде глътка въздух на полицаите. В момента на границата са командировани 1200 униформени от цялата страна, които я охраняват. На ден държавата харчи по 80 000 лв. за издръжката им. А ротацията се прави на всеки две седмици. За последното денонощие нито един нелегален имигрант не е преминал границата, похвали се вчера Цветлин Йовчев. "Имам увереност, че ще овладеем кризата във всичките й аспекти", заяви още вицепремиерът.

    
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5458 |19.11.2013 Борисов: При тройните коалиции, еврофондовете спират . 45| 5372 |15.11.2013 Златанова и Дончев се скараха заради спирането на пари от Европа . 20| 5262 |15.11.2013 ЕК ни спира парите по ОП „Околна среда” . 18| 5343 |15.11.2013 Гуцанов: Ще отговаря ли Борисов за спирането на двата проекта в Бургас и Варна?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads