Реклама / Ads
51| 14586 |09.05.2011 НОВИНИ

9 май - Денят на Европа или День победы

.
Всъщност и двете! България ще празнува Деня на Европа (9 май) за пореден път като пълноправен член на ЕС. В Русия слушат Йосиф Кобзон и гледат военен парад, определяйки го като символ на руската мощ.
 

На 9 май 1950 г. в Париж, на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа стъпка към европейска федерация". Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия - сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ. Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение. Затова всичко започва на този ден.

На срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като "Ден на Европа"
. Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности - мир и солидарност.

На 9 май се празнува и Деня на победата над армиите на Хитлер
. На 7-ми май в град Реймс е подписан предварителен протокол - капитулация. На 8 - ми май, представители на Немското главно командване в присъствието на представители на Върховното командване на Съюзните сили и Върховното главно командване на Съветските войски подписват в Берлин окончателен акт на капитулация, изпълнението на който влиза в сила от 24 часа на 8 май. "Отново над Европа ще се развява великото знаме на свободните народи и мира между народите", се казва в обръщението на Сталин към неговите сънародници по този повод.

В Русия по традиция на този ден се провежда грандиозен военен парад
. Любителите на героичната музика слушат песента на Йосиф Кобзон "День победы". Президентът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че военните паради на 9 май в чест на Деня на победата над нацистка Германия трябва да се провеждат всяка година, защото са са символ на руската мощ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6713 |08.04.2011 Днес е денят на ромите . 20| 5181 |09.05.2010 Отбелязваме Денят на Европа и Денят на Победата . 4| 4656 |07.11.2009 Започва Денят на отворените врати в София . 9| 5541 |02.06.2008 Денят на Ботев!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads