Реклама / Ads
2| 4537 |17.06.2015 НОВИНИ

9 месеца наказание за щангистите ни с допинг

.
Международната федерация по вдигане на тежести налага минимални наказания на 11-мата български атлети, хванати с допинг през март. Това става ясно от писмо, изпратено до родната централа.
 
При внезапен тест бе открито наличието на анаболния стероид "станозолол" в пробите на националите ни Асен Мурадов и Ферди Назиф (категория 56 кг), Владимир Урумов, Стоян Енев и Ивайло Филев (62 кг), Деян Минчев (69 кг), Демир Демирев (77 кг), Иван Марков (85 кг), Надежда Мей (48 кг), Мая Иванова (53 кг) и Милка Манева (63 кг). Почти всички те получават наказание от 9 месеца лишаване от участия в състезания, с изключение на Манева, Марков, Демирев и Филев, които заради второ провинение, няма да се борят за титли и медали в следващата година и половина. Регламентираните в Правилника наказания в такива случаи предвиждат четири години лишаване от състезателни права за първо провинение и доживотно наказание - за второ.


В писмото не е упомената и глоба, при положение че в подобни ситуации финансовата санкция за съответната федерация е достигала до близо половин милион долара.


Решенията на Международната федерация показват, че са взети предвид безспорните доказателства, че българите са станали жертва на чужда небрежност. Три независими проверки в авторитетни лаборатории, сред които тези в Хамбург и в Кьолн, доказаха, че причината за наличието на допинг в кръвта на спортистите е замърсена партида на хранителна добавка.  Агенцията за безопасност на храните унищожи вече блокираните количества от препарата, заличи го от списъка и състави Акт за административно нарушение на производителя. Сезирана бе и прокуратурата.


"С общи и не малки усилия успяхме да докажем, че вината е извън спортисти, треньори и БФВТ, и да защитим състезатели и треньори”, коментира пред НТ президентът на федерацията ни Неделчо Колев. 


Според него се обмисля начин и минималните наказания да бъдат обжалвани пред Международния спортен арбитраж в Лозана.


"Вероятно ще базираме жалбата на изричното твърдение в писмото на МФВТ, че в случая българските щангисти не носят конкретна лична вина. Ще се борим докрай и ще опитаме всички възможности, за да помогнем на тези наши спортисти и да участваме на Световното първенство тази есен и да можем да защитим спечелените досега седем олимпийски квоти за Рио 2016 (5 при мъжете и 2 при жените)”, съобщават от БФВТ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4209 |28.05.2015 ЕК ни даде още два месеца за банките . 3| 4110 |25.05.2015 Експремиер на Израел получи 8 месеца затвор за корупция . 3| 4879 |14.05.2015 Шефът на БЛС: 3 месеца кредит на доверие на Москов . 7| 5506 |08.05.2015 Шефът на TV7: Новият инвеститор обявява визията до края на месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads