Реклама / Ads
4| 5744 |09.11.2007 НОВИНИ

90 години затвор за полицаите, убили Чората, на първо четене

.
Тежки присъди получиха полицаите, които пребиха Ангел Димитров-Чората до смърт в Благоевград. Решението взеха петимата членове на Софийския военно-окръжен съд.
 
19-годишна присъда получи шефът на екипа от Регионалното звено за борба с организираната престъпност в Благоевград майор Мирослав Писов. Колегите му кап. Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски и сержантите Янко Граховски и Георги Калинов получиха по 18 години затвор. Граховски припадна в залата.

Петимата осъдени ще трябва да изплатят общо 180 000 лева обезщетения на роднините на Чората. Прокурорът Красимир Колев заяви, че смята присъдите за справедливи, при положение, че става дума за подобно престъпление.

Родителите на Ангел Димитров изразиха надежда, че и следващата съдебна инстанция ще потвърди тази присъда. Чичото на убития, проф. Людмил Георгиев, който е активист в ДПС, заяви на свой ред, че решението на съда е "съвсем европейско". Той бе една от главните причини разследването да не се протака и да се даде гласност на случилото се. На моменти това влоши отношенията между БСП и ДПС, тъй като министър Румен Петков се опита да придаде друг смисъл на трагичния инцидент, за да измъкне своите подчинени от батака, в който бяха затънали.

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г., след като бе жестоко пребит от полицаи по време на операция "Респект". Първоначално местното ръководство на полицията, както и шефовете в МВР твърдяха, че Чората е починал от инфаркт. След медийни публикации, в които бяха цитирани и свидетели на инцидента, бе проведена повторна медицинска експертиза, която доказа, че Димитров е починал от свирепи удари. Обвинителният акт бе върнат за прецизиране и в него бе записано "предумишлено убийство".

Ангел Димитров-Чората бе считан за част от местния криминален контингент. Говореше се, че е свързан с трафик на хора и дрога. След смъртта му плъзна мълвата, че Чората е имал тефтерче със списък с корумпирани полицаи. Сред тях били и побойниците му. МВР уж започна проверка на тези слухове, но и досега няма информация какви са резултатите от нея. Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5318 |05.10.2007 Затвор и глоба за купуване на гласове . 6| 5227 |24.09.2007 Прокуратурата иска затвор за Софиянски, съдът го оправда . 4| 4957 |20.07.2007 Боготворят Кадафи в молитви на благодарност, нашите - в затвора . 1| 10589 |10.07.2007 Затворник съди Господ – оставил го в лапите на Сатаната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads