Реклама / Ads
0| 5037 |03.04.2007 НОВИНИ

96 стотинки за кубически метър без ДДС да бъде минималният праг на цената на водата

.
За минимален праг на цената на водата от 96 стотинки за кубически метър без ДДС настояха пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от „Софийска вода”.
 

За минимален праг на цената на водата от 96 стотинки за кубически метър без ДДС настояха пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от „Софийска вода” по време на обществено обсъждане на цената на ВиК-услугите в столицата.
Според главния секретар на дружеството Иван Иванов това е минималната цена, при която „Софийска вода” ще може да изпълнява задълженията си. По време на обсъждането, представители на „Топлофикация – София” заплашиха, че ще спрат парното и топлата вода на Министерския съвет и на Министерство на финансите, ако заплатите на служителите им не бъдат увеличени с размера на инфлацията от 1998 г. насам. Оттогава в дружеството не са увеличавани заплатите.
На 12 април работещите в "Топлофикация–София" АД започват безсрочни ефективни стачни действия.

Ако "Софийска вода" не изпълнява инвестиционната си програма, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще намали определената цена на водата за дружеството като санкционираща мярка. Това коментира пред журналисти председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов.
Създадено в Столична община звено ще отчита всеки месец или на тримесечие пред ДКЕВР изпълнението на инвестиционната програма на "Софийска вода". Една от основните цели на инвестициите е намаляването на загубите на вода по мрежата. В момента те са около 60 на сто. За 2007 г. загубите трябва да бъдат намалени с 4 процента.

Срещу определената от ДКЕВР цена - била тя 90 стотинки или 1.02 лева, трябва да има адекватни инвестиции. Всеки един лев, вложен от “Софийска вода”, трябва да бъде контролиран – дали инвестицията е същата, каквато е записана в бизнес плана на дружеството. общинският съветник от СДС Николай Желев след общественото обсъждане на цената на водата в столицата, проведено в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заяви, че контролът на концесията е огромен проблем.Той бе категоричен, че е нужен пълен синхрон в инвестициите, правени от “Софийска вода” и Столична община. Желев изрази още опасение, че много от кадрите на ВиК дружеството търсят реализация в други фирми поради недостатъчното заплащане. В момента средната работна заплата на служителите в “Софийска вода” АД е 465 лева. Столична община е одобрила ревезирания бизнес план на “Софийска вода” АД, в който около 30% са включени и нашите приоритети. Това заяви общинският съветник от НДСВ проф. Атанас Тасев. Следващата стъпка е да се определи цената на водата, тъй като инвестициите са пряко свързани с нея.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 278 |19.04.2024 Главчев пристигна при президента . 1| 485 |19.04.2024 Политологът доц. Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос! . 0| 270 |19.04.2024 Петър Витанов: Отчайващата политическа картина ще продължи да отблъсква избиратели . 0| 331 |19.04.2024 Атанас Запрянов: Премереният удар на Тел Авив дава възможност за деескалация в Близкия изток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads